Marsvin med lang pels som ligger i armkroken til et menneske.
Marsvin er populære kjæledyr. De kan ha kort eller lang pels.
Av /Shutterstock.

Kjæledyr er dyr som bor sammen med mennesker for å gi dem selskap. Mennesker kan ha mye glede av kjæledyr. Katt er det vanligste kjæledyret i Norge. Det nest mest vanlige er hund. Omtrent 4 av 10 personer i Norge har enten hund eller katt eller begge deler.

Det er bare lov å ha tamme dyr som kjæledyr. Det er forbudt i Norge å fange ville dyr i naturen og ha dem hjemme som kjæledyr.

Barn under 16 år har ikke lov til å skaffe seg og eie kjæledyr alene.

Typer

Foto av to små kaniner med pels som er hvit- og oransjflekkete
Det finnes mange typer kaniner. Bildet viser en vanlig type å ha som kjæledyr: dvergkanin
Foto av to dverg-kaniner
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Folk kan ha mange slags dyr som kjæledyr. Hund og katt er de vanligste. Noen andre eksempler er:

Hest kan også være et kjæledyr, selv om det ikke bor hjemme hos eieren. Slanger, skilpadder og akvariefisk blir ofte kalt for hobbydyr i stedet for kjæledyr.

Fordeler

Mange som har kjæledyr, opplever at dyrene gir dem glede og selskap. Mange føler at dyrene kan gi kjærlighet og trøst på en måte som ikke andre mennesker kan. Noen kjæledyr har behov for turer ute, og da kommer også eierne seg ut i frisk luft.

Mange lærer nye ting om dyret de har som kjæledyr. Noen kjæledyr kan man konkurrere sammen med, slik at det blir både hobby og kos. Man kan for eksempel vise kaniner på utstilling, trene lydighet sammen med hunden eller ri på en hest.

Lover og regler

Foto av førerhund
Noen dyr er ikke kjæledyr, selv de bor hjemme hos noen. Førerhunder er hunder som er spesielt trent til å hjelpe mennesker med synshemming. De kan hjelpe til med å komme seg trygt rundt i trafikken. Hundene kan også være trent opp til å si fra hvis mennesket blir sykt eller trenger hjelp.
Foto av førerhund
Av /Shutterstock.

Det kan være fint og interessant å ha ansvar for et dyr selv om det ofte kan være mye arbeid. En som eier kjæledyr, må passe på at det får mat og drikke og at det får nødvendig stell. Mange dyr trenger at man vasker dem, klipper pelsen eller klørne og steller pels eller fjær. Man må ta med kjæledyret til dyrlegen hvis det blir sykt, og for å få vaksiner. De fleste kjæledyr trenger også mye kjærlighet og oppmerksomhet hver dag.

I Norge er det en egen lov for hvordan man skal behandle kjæledyr. Den heter lov om dyrevelferd. Det er forbudt å skade kjæledyrene sine. Man må også følge med på at dyrene er friske, og sørge for at de har det bra og blir passet på hver dag.

Man må også sørge for at noen kan passe dem hvis man reiser på ferie. Den som eier kjæledyret er ansvarlig hvis det gjør noe galt, som for eksempel ødelegger andres ting eller biter noen.

Les mer i Lille norske leksikon

  • husdyr
  • dyrevelferd
  • avl

Faktasjekk av

Eli Knispel Rueness
Dr. scient., Universitetet i Oslo