Foto
Siberian husky er en type polarhund.
Av /NTB Scanpix ※.

Polarhund er en type hund som har tykk, tett pels og stående ører. De blir ofte brukt til å trekke sleder, og da kalles de trekkhunder.

Polarhunder har et tykt lag med pels, og derfor tåler de at det er veldig kaldt. De tåler temperaturer ned mot minus 50 grader. Disse hundene trives med turer ute hele året.

Bruk

Polarhunder er aktive hunder som liker å gå lange turer. De kan også trives sammen med flere hunder, for eksempel i store hundegårder.

Mange polarhunder brukes til å trekke pulk, vogn eller slede. Da jobber flere hunder sammen, i en gruppe som kalles et spann. Denne sporten kalles hundekjøring.

Mange ekspedisjoner i Arktis og i Antarktis har brukt polarhunder til å trekke sleder med mat og utstyr.

Raser

Foto

Samojed er en type polarhund. Bildet viser to samojeder som leker.

Av /Flickr.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Det finnes forskjellige typer polarhunder. De vanligste rasene er:

  • Alaska malamute
  • Grønlandshund
  • Samojedhund
  • Sibirsk husky

Det finnes også andre typer som ikke er godkjente som egne raser i Norge:

  • Alaska husky
  • Mackenzie River husky

Alaska huskier er blandingshunder som er avlet for å løpe fort. De har ofte kortere pels, og tåler derfor kulde dårligere enn andre polarhunder.

Liker å jakte

Polarhunder bør ikke gå løse. Det er fordi de har sterke instinkter som gjør at de jakter på andre dyr. Hvis polarhunden ser et annet dyr, så vil den løpe etter dyret for å fange det. Derfor må den være i bånd. Mange har også en GPS-sender på polarhunden. Denne gir signaler til eieren om hvor hunden er, i tilfelle den stikker av.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eli Knispel Rueness
Dr. scient., Universitetet i Oslo