Klassisk symfoniorkester med musikere.

Kontrabass har fast plass i symfoniorkestre. På bildet er det fire kontrabasser helt til høyre.

Foto av orkester.
Av .
To strenginstrumenter foran hverandre. Celloen er foran og den er vesentlig mindre enn kontrabass.
Både cello og kontrabass er strykeinstrumenter, men kontrabassen er mye større enn celloen.
Foto av cello og kontrabass.
Av .

Kontrabass er et musikkinstrument med fire strenger. Det er vanligvis laget av tre. Kontrabass blir brukt i mange forskjellige sjangre. Det er et viktig instrument i klassisk musikk og jazz. Det er et fast instrument i symfoniorkester.

Kontrabass er det største instrumentet i en gruppe instrumenter som kalles fiolinfamilien. Den har den dypeste tonen av disse instrumentene. De andre instrumentene er fiolin, bratsj og cello. Alle disse instrumentene spilles ved at man stryker på strengene med en bue, og er derfor strykeinstrumenter. Et fellesnavn for musikere som spiller strykeinstrumenter er strykere.

Bruk

Musiker spiller på kontrabass
Arild Andersen er en kjent, norsk kontrabassist. Han spiller først og fremst jazz.
Foto av Arild Andersen.
Av /NTB.

Musikere som spiller på kontrabass kalles kontrabassister. Når man spiller på en kontrabass, står man eller sitter på en høy stol. Høyre hånd stryker over strengene med en bue. Fingrene på venstre hånd presses ned mot strengene for å sette tonen.

Det finnes også andre teknikker for å spille kontrabass. Et eksempel er å spille pizzicato. Da knipser eller plukker man strengen med fingrene. Dette er den vanligste teknikken når man spiller kontrabass i jazz og rock. I disse sjangrene spiller man vanligvis ikke med bue.

Historie

Kontrabassen har vært i bruk siden 1600-tallet.

Den ble først brukt bare i klassisk musikk, men ble etterhvert et viktig instrument i mange typer musikk.

Kontrabass i musikken

Kontrabass har den dypeste lyden av alle strykeinstrumentene. I klassisk musikk er den fast instrument i symfoniorkestre. Der skaper den en base eller bunn i lyden av orkesteret.

I jazzmusikken er kontrabass vanlig i små grupper med tre til fem musikere. Sammen med trommene er den viktig for å drive rytmen i musikken. Den brukes også i storband der den er en del av rytmeseksjonen sammen med gitar og trommesett.

I 1950-årene ble kontrabassen et viktig instrument i tidlig rockemusikk og en type musikk som kalles rockabilly. Kontrabass brukes fremdeles i noen typer rock og popmusikk, men i dag er det mer vanlig med el-bass.

Kontrabass er også et vanlig instrument i folkemusikken i flere europeiske land.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet