To strenginstrumenter foran hverandre. Celloen er foran og man ser at den er vesentlig mindre enn kontrabass.
Både cello og kontrabass er strykeinstrumenter, men celloen er mindre.
Foto av cello.
Av .

Cello er et musikkinstrument med fire strenger. Det ligner på en fiolin, men er ganske mye større og lager dypere toner. Celloer er vanligvis laget av tre.

Cello er et fast instrument i symfoniorkester, men brukes også som soloinstrument. Cello er et viktig instrument i klassisk musikk, men brukes også av og til i andre sjangere.

Cello er det nest største instrumentet i en gruppe som kalles fiolinfamilien. De andre instrumentene i denne gruppen er fiolin, bratsj og kontrabass. Alle disse instrumentene spilles ved at man stryker på strengene med en bue, og er derfor strykeinstrumenter. Et fellesnavn for musikere som spiller strykeinstrumenter er strykere.

Celloen ble mest sannsynlig utviklet i Italia på 1600-tallet.

Bruk

To kvinner på en scene. Kvinnen til venstre synger med en mikrofon. Kvinnen til høyre spiller på en hvit cello som er pyntet med glitter.
Cello er et viktig instrument i klassisk musikk, men kan også brukes i andre sjangre. På bildet er det engelske bandet Clean Bandit. De er kjent for å blande klassisk musikk med popmusikk.
Foto av Clean Bandit.
Av /Zuma Press.

Musikere som spiller cello kalles cellister. Når man spiller, sitter man som regel på en stol og holder celloen mellom knærne. For å spille, stryker man over strengene med en bue med høyre hånd. Fingrene på venstre hånd presses ned mot strengene for å sette tonen.

Det finnes også andre teknikker. Et eksempel er å spille pizzicato. Da knipser eller plukker man på strengen med fingrene.

Historie

Celloen ble mest sannsynlig utviklet i Italia på 1600-tallet. I begynnelsen var celloen et bassinstrument. Etter hvert ble det brukt til å spille melodier, slik som fiolinen.

I løpet av 1700-tallet spredte celloen seg i Europa. Særlig i Nord-Europa ble celloen populær, også som et soloinstrument, altså et instrument som kunne spilles på alene.

Cello i musikken

Flere store komponister har skrevet musikk for cello. Disse er blant annet:

  • Joseph Haydn
  • Johann Sebastian Bach
  • Antonio Vivaldi
  • Robert Schumann

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet