Til venstre på bildet er en fiolin, til høyre er bratsj. Man ser tydelig at bratsjen er et større instrument.
Bratsj ligner på fiolin, men er litt større og brukes til å spille dypere toner. På bildet er det en bratsj til høyre og en fiolin til venstre.
Foto av fiolin og bratsj.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Bratsj er et musikkinstrument med fire strenger. Det ligner på fiolin, men er litt større og brukes til å spille dypere toner. Bratsjen er vanligvis laget av tre.

Bratsjen er et fast instrument i symfoniorkester, men den brukes også som soloinstrument.

Bratsj er det nest minste instrumentet i en gruppe instrumenter som kalles fiolinfamilien. De andre instrumentene i denne gruppen er fiolin, cello og kontrabass. Alle disse instrumentene spilles ved at man stryker på strengene med en bue, og kalles derfor strykeinstrumenter.

Et fellesnavn for musikere som spiller strykeinstrumenter er strykere.

Bruk

Nærbilde av musikeren som spiller på bratsj.

Eivind Holtsmark Ringstad spiller bratsj, og i 2012 vant han musikkonkurransen Eurovision Young Musicians. Da var han 17 år gammel. Han er den første fra Norge som har vunnet denne konkurransen.

Foto av Eivind Holtsmark Ringstad.
Av /NTB.

Musikere som spiller bratsj kalles bratsjister. Når man skal spille, holder man instrumentet på tvers under haka, med den smaleste delen mot venstre. Høyre hånd holder en bue som man stryker over strengene. Fingrene på venstre hånd presses ned mot strengene for å sette tonen.

Det finnes også andre måter man kan spille på en bratsj på. Ett eksempel er å spille pizzicato. Da knipser eller plukker man på strengene med fingrene.

Historie

Utviklingen av bratsjen henger sammen med utviklingen av fiolinen og celloen. Bratsjen ble sannsynligvis først laget i Italia på 1500-tallet.

Bratsjen har en dypere klang enn fiolinen. Derfor har den ofte blitt brukt til å akkompagnere melodien. Etter hvert har det blitt vanligere med bratsj som soloinstrument.

Bratsj i musikken

Flere store komponister har skrevet musikk for bratsj:

Kjente musikere

Eivind Ringstad (født 1994) er en kjent norsk bratsjist. Han har vunnet flere priser. Blant annet er han den første norske musikeren som har vunnet konkurransen Eurovision Young Musicians, som er en av verdens viktigste musikkonkurranser.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet