En laptop som viser nettsiden til NRK super.

NRK Super blir laget av NRK. Det er en TV-kanal som viser programmer for barn fra 2-12 år.

Foto av NRK Super.
Av .
Lisens: Brukerspesifisert

TV er et av de viktigste mediene. Det finnes mange kanaler som lager forskjellige TV-programmer.

Fram til begynnelsen av 2000-tallet måtte folk se TV-programmer når TV-kanalene viste dem. Nå kan de velge å se hva de vil, når de vil.

Programmer

På TV kan man for eksempel se:

  • Nyheter, som TV2-nyhetene og Supernytt
  • TV-serier, som Side om side og Neste sommer
  • Programmer med konkurranser, som 71 grader nord og Maskorama
  • Sport, som fotballkamper og skirenn

Kanaler

Det finnes mange TV-kanaler som lager programmer. Noen kanaler lager bare nyheter, andre lager bare sport eller barneprogrammer.

TV-kanaler er for eksempel:

  • NRK1, NRK2, NRK3 og NRK Super
  • TV 2
  • Al Jazeera
  • CNN
  • BBC World
  • Nickelodeon

Å se på TV

Et nettbrett med en TV-serie.
Man kan se TV på mange forskjellige måter. Fram til starten av 2000-tallet måtte man se programmene når de ble vist. I dag kan man se dem når man vil. Mange programmer og serier strømmes.
Foto av strømming på nettbrett.
Av /Getty Images.

Noen programmer kan man se live mens de skjer. For eksempel fotballkamper og Maskorama. Andre programmer er filmet og lagt ut sånn at man kan se dem når man vil. Det gjelder for eksempel TV-serier og mange konkurranseprogrammer.

TV konkurrerer med internett om tiden til folk. Video og filmer fra for eksempel Netflix og YouTube tar mer og mer av tiden fra TV. Folk trenger ikke lenger å se programmene når de blir vist. Det er mange flere kanaler og strømmetjenester å velge mellom.

Historie

Barne-TV, Pompel og Pilt.
I starten var alle TV-sendinger i svart-hvitt. Prøvesendinger med TV i farger begynte i Norge i 1972. På bildet er Pompel og Pilt, som gikk på Barne-TV fra 1969.
Barne-TV, Pompel og Pilt.
Av .

Norge fikk TV i 1960. Da fantes det bare én TV-kanal, NRK.

Man måtte se det programmet som ble vist når man skrudde på TV-en, det gikk ikke an å velge selv. Det gikk heller ikke an å spole. Når NRK viste populære programmer, var alle hjemme og så på TV.

På 1980- og 1990-tallet kom det flere TV-kanaler. Nå kan de fleste velge mellom veldig mange kanaler, både norske og internasjonale.

TV endrer samfunnet

TV endret hvordan folk brukte tida de ikke var på jobb og skole. Før hadde de brukt tid på andre medier, som aviser og radio.

TV gjør at mange kan se på det samme samtidig. Derfor endret det også hvordan folk forholder seg til store ting som skjer i samfunnet, for eksempel politiske valg, sportsarrangementer og seremonier for en ny konge eller dronning.

Alle kan lage videoer

Før var det nesten bare TV-kanalene som lagde programmer. I dag har nesten alle kamera på mobilen, og kan legge ut videoer selv.

Innhold på for eksempel TikTok og YouTube, er for det meste laget av folk som ikke jobber i TV-kanaler. Men noen TV-kanaler lager også innhold på sosiale medier.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Maasø
Førsteamanuensis, Universitetet i Oslo