Mannlig klarinettist som blåser på en klarinett.
Klarinetten har klaffer og hull som musikeren dekker for å lage forskjellige toner. Øverst er munnstykket, som klarinettisten blåser luft inn i.
Foto av klarinettist.
Av /Shutterstock.
Ung gutt i uniform som spiller klarinett i korps.
Klarinett blir mye brukt i korps. Bildet viser en klarinettist fra Ammerud skoles musikkorps.
Foto av korpsmusikant.
Av /NTB.

Klarinett er et musikkinstrument der lyden kommer ved at man blåser i det. Klarinetter blir laget av tre og er treblåseinstrumenter.

Klarinett brukes i flere forskjellige musikksjangre:

Klarinett blir ofte brukt som et soloinstrument.

En musiker som spiller på klarinett, kalles for klarinettist.

Bruk

Klarinetten består av fem deler som er satt sammen. For å spille på klarinetten, blåser man inn i et munnstykke på toppen av instrumentet. På munnstykket sitter det en flis som vibrerer når man blåser inn i det.

Klarinetten har som oftest 18 hull og 23 klaffer. Klarinettisten bruker fingrene på hullene og klaffene for å lage forskjellige toner. Tonestyrken blir endret ved å blåse svakt eller kraftig. Jo kraftigere klarinettisten blåser, desto sterkere blir tonen.

Klarinetter fins i forskjellige størrelser, fra sopranino til oktokontrabass.

Historie

Klarinetten ble oppfunnet rundt år 1700 av Johann Christoph Denner i Tyskland. Rundt 1750 hadde klarinetten fått plass i militære musikkorps. Musikken ble brukt for å marsjere til.

Det ble utviklet ulike typer klarinetter i Europa. Likevel er det vanlig å skille mellom den tyske og den franske klarinetten. I dag er det mest vanlig å bruke den franske klarinetten.

Klarinett i musikken

Komponisten Wolfgang Amadeus Mozart hørte klarinetten for første gang i 1777. Noen av de mest kjente klassiske klarinettkonsertene er laget av ham.

I årene etter 1910 ble klarinetten introdusert i jazzmusikken i New Orleans. Klarinetten ble et fast instrument fram til 1940-årene.

En av verdens mest kjente klarinettister er svenske Martin Fröst. Han har spilt i de største konserthusene i Europa.

Klarinett i norsk musikk

I Norge ble klarinetten et viktig instrument i folkemusikken fra 1750-tallet. På bygdene ble klarinetten et populært instrument i bryllup fram til starten av 1900-tallet. Etter dette ble den brukt mindre.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet