Faktaboks

treblåseinstrumenter

treblås

Klarinett, obo og fagott.
/Shutterstock.
En flat flis i tre. Den er smalere nederst, og litt bredere øverst.
Slik ser en flis ut som blir brukt i en klarinett.
Flis til klarinett

Treblåseinstrumenter er en gruppe musikkinstrumenter der lyden lages av at musikeren blåser inn i instrumentet. Treblåseinstrumenter kalles også treblåsere.

Treblåseinstrumenter er blåseinstrumenter. Det finnes to grupper blåseinstrumenter. Den andre gruppen er messingblåseinstrumenter.

Før var alle treblåseinstrumenter laget av tre. Det er derfor de har navnet sitt. I dag blir mange treblåseinstrumenter laget av metall. De hører likevel ikke til messingblåseinstrumentene.

Bruk

Noen treblåsere har en tynn flis som ligger der man blåser inn luft. Flisen kan være laget av tre, bambus, siv eller plast. Når luften treffer flisen, begynner den å vibrere og lager lyd. Klarinett, saksofon og obo er eksempler på treblåsere som har fliser.

Det finnes også treblåseinstrumenter som har en type fliser inne i selve instrumentet. Trekkspill og munnspill er eksempler på det.

Fløyter er en type treblåsere hvor lyden lages ved at luften man blåser inn, treffer en skarp kant. Da blir det en søyle av luft inne i instrumentet, og det er denne som lager lyden. Det finnes mange forskjellige typer fløyter. Tverrfløyte, blokkfløyte og panfløyte er noen eksempler.

Typer treblåseinstrumenter

Saksofon er et treblåseinstrument, selv om det er laget av metall.
/Shutterstock.

Det finnes mange forskjellige typer treblåseinstrumenter. Noen av dem er:

Noen er små og har veldig lyse toner, som for eksempel pikkolofløyte. Andre er store og har veldig dype toner, som fagott.

Flere av treblåseinstrumentene kommer i forskjellige størrelser. Det finnes for eksempel sopransaksofon, altsaksofon, tenorsaksofon og barytonsaksofon. Sopransaksofonen er den minste saksofonen og har de lyseste tonene. Den største er barytonsaksofonen, og den har de dypeste tonene.

Treblåsere i musikken

Treblåsere er noen av de eldste instrumentene vi kjenner. I dag brukes de til å spille mange forskjellige typer musikk. Treblåsere er viktige instrumenter i både symfoniorkestre, korps, i folkemusikk og i jazz.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet