Foto av blokkfløyter.
De vanligste blokkfløytetypene (fra venstre til høyre): bass, tenor, alt og sopran. Sopran er den de fleste spiller på, for eksempel på skolen.
Foto av blokkfløyter.
Av /Shutterstock.
Mange skolebarn som spiller på blokkfløyte samtidig ute på en plass.

Verdensrekord i blokkfløytespill i Bergen! Over 3600 barn spilte «Bjørnen sover» samtidig. Dette ble ført opp i Guinness' Rekordbok.

Foto av verdensrekordforsøk i 2006.
Av /NTB.

Blokkfløyte er et musikkinstrument som man blåser i for å lage lyd.

Blokkfløyter ble opprinnelig laget av tre. Derfor blir det kalt et treblåseinstrument. I dag lages ofte blokkfløyter av plast.

Bruk

En musiker som spiller blokkfløyte kalles en blokkfløytist.

For å spille, blåser man inn i et hull på toppen av instrumentet. Nedover på blokkfløyta er det hull. Blokkfløytisten kan dekke disse hullene med fingrene. Det er slik man lager forskjellige toner. Jo flere hull som dekkes, jo dypere blir tonen.

En vanlig blokkfløyte har sju fingerhull på forsiden og ett tommelhull på baksiden.

Det finnes blokkfløyter i forskjellige størrelser. Noen blokkfløyter er så lange som to meter. De fire vanligste størrelsene på blokkfløyter i dag er bass, tenor, alt og sopran. Sopranblokkfløyta er den minste av de fire. Det er det som er den aller vanligste blokkfløyta.

Historie

Blokkfløyte er et gammelt instrument. Først var de små og enkle i formen. Etter hvert ble det utviklet ulike typer og størrelser. I middelalderen ble blokkfløyta sånn som man kjenner den i dag.

Blokkfløyta ble brukt i middelalderen og renessansen fordi den var lett å spille og billig å lage. I barokken var blokkfløyte et populært instrument.

På 1700- og 1800-tallet ble tverrfløyte mer brukt enn blokkfløyte.

På 1900-tallet ble blokkfløyta populær igjen, spesielt for nybegynnere og på skolen. Fra 1950-tallet lærte barn i Norge å spille blokkfløyte på skolen. Det var for å gi elevene opplæring i musikk. Det er ikke like vanlig å lære blokkfløyte på skolen nå, men noen gjør det fortsatt.

Blokkfløyte i musikken

I barokken skrev kjente komponister musikk spesielt for blokkfløyte. Noen av disse komponistene var:

  • Johann Sebastian Bach
  • Georg Friedrich Händel
  • Antonio Vivaldi

Sjøfløyte og tussefløyte er typer av blokkfløyte som brukes i folkemusikk.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet