Illustrasjon av bankkort

Bankkort har en magnetisk stripe eller en chip som tar kontakt med banken.

På forsiden av bankkortet står det:

  • Navnet til den som eier kortet
  • Nummeret til kortet
  • Hvilken bank det kommer fra
  • Hvor lenge det er gyldig
Illustrasjon av bankkort
Av /Shutterstock.

Bankkort brukes til å betale med, i stedet for sedler og mynter. Bankkort er knyttet til en konto i banken. Når man bruker bankkortet, trekkes det penger fra kontoen. Bankkort får man fra banken en er i kunde i. Med bankkort kan man også ta ut penger i minibanker og butikker og en kan bruke det til netthandel. Kortene er stort sett like i alle land og bruker samme teknologi. De fleste bankkort kan brukes i butikker, nettbutikker og minibanker over hele verden.

Både barn og voksne kan få bankkort. Barn kan få konto og bankkort i foreldrenes bank dersom foreldrene tillater dette. Bankene har ulike aldersgrenser for når barn kan få kort, og de fleste banker har en nedre grense på seks til åtte år. Barn kan ikke bruke kortet til netthandel før de er gamle nok til å ha BankID.

Slik brukes bankkort

Bankkort er laget slik at de ikke kan misbrukes. For å bruke kortet, må den som eier det, taste inn en personlig kode. Noen kort er slik at man kan bruke dem uten å taste inn en kode hvis man skal betale små summer. For å betale større summer, må man uansett taste kode. Det er viktig at eieren holder koden hemmelig og ikke har den skrevet ned sammen med kortet. Hvis noen finner ut hva koden er og så tar kortet, kan pengene på kontoen bli stjålet. Som ekstra sikkerhet kan en sette et maksimalt beløp som kan trekkes fra kortet per gang eller i løpet av en periode.

Et bankkort kan være gyldig i opptil åtte år. Når det er tid for å skifte det ut, får man et nytt kort fra banken.

For å kunne betale med telefonen, for eksempel med Vipps eller ApplePay, må man ha et bankkort.

Hvis kortet blir borte

Man kan miste et bankkort eller noen kan stjele det. Da skal man melde fra til banken så fort som mulig, slik at kortet blir sperret. Når et kort blir sperret, kan det ikke lenger brukes. Da må eieren enten få fjernet sperren, eller få et nytt kort fra banken.

Debetkort og kredittkort

Et vanlig bankkort der pengene trekkes rett fra kontoen, kalles debetkort.

Kredittkort er en type bankkort som gir eieren mulighet til å betale ved å låne penger av banken. Det er bare folk over 18 år som kan få kredittkort.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Katrine Nyhus
Professor i markedsføring, Universitetet i Agder