Faktaboks

Også kjent som

datanettverk

Nettverk, også kalt datanettverk, gjør det mulig for datamaskiner å kommunisere med hverandre.

Nettverk brukes om alle kabler, trådløse forbindelser og enheter som er koblet sammen. Dette gjør at en bruker for eksempel kan spille spill over internett.

Lokale nettverk

En svart boks med fire svarte stenger i plast som stikker opp.
En ruter sender informasjon fra internett til personlige enheter, for eksempel datamaskiner, telefoner og nettbrett.
Foto av ruter.
Intel.
Lisens: CC BY 2.0

Det finnes mange forskjellige nettverk. Hjemme vil man ha et nettverk for dem som bor der. En skole vil ha et nettverk for elevene og en bedrift vil ha et nettverk for de ansatte.

Robotstøvsugere, høytalere og TV-er kan for eksempel også være koblet til et lokalt nettverk. Disse lokale nettverkene er så knyttet sammen til større globale nettverk. Det mest kjente globale nettverket er internett.

Virkemåte

Når en datamaskin skal sende informasjon til en annen, må informasjonen pakkes inn i en datapakke.

Dette kan sammenlignes med at et brev legges i en konvolutt. Mottakers adresse skrives på konvolutten og konvolutten legges i en postkasse. Så sendes det videre med den mest effektive transporten. Hvis det skal til utlandet går det kanskje med lastebil til en flyplass og videre med fly. Hvis det skal til nabobyen går det med en liten postbil. Valg av ruter er avhengig av adressen til mottaker.

På samme måte fraktes en datapakke basert på mottakers digitale adresse. Postbudene i et nettverk er små datamaskiner kalt rutere. De avgjør den beste veien videre. Pakkene sendes for eksempel over trådløse nett hos avsender og mottaker, via store undersjøiske kabler mellom verdensdeler eller i lokale nett hos en bedrift eller skole.

Digital informasjon skiller seg fra brev ved at den deles opp i svært mange små datapakker. Dersom en datapakke blir borte på veien, noe som ofte skjer, trenger ikke all informasjonen sendes på nytt. I tillegg er det systemer som sjekker at datapakker faktisk kommer frem og med riktig innhold. God datasikkerhet sørger for at uvedkommende ikke får tilgang til datapakkene.

Adressering

For å si hvor en datapakke kommer fra og hvor den skal, blir det brukt IP-adresser. En IP-adresse kan for eksempel se slik ut: 34.120.43.127. Nummerne kan tenkes på som gatenavn, husnummer, postnummer og land.

IP-adressen forteller altså både hvilket område av nettet datapakken skal til og hvilken eksakt datamaskin i det området som er mottakeren.

Overføring i nettverket

Et nettverk kan bestå av mange deler med ulik teknologi for overføring av informasjon mellom delene. Vanlige teknologier er 5G, trådløse nett, nettverkskabler og fiberkabler.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Tom Heine Nätt
Førstelektor, Høgskolen i Østfold