Mange ungdommer og datamaskiner samlet i en stor hall. Det er mange klær, sekker, bruskasser, datamaskiner, skjermer og mennesker.
The Gathering er et datatreff som som arrangeres hver påske i Hamar. Opp mot fem tusen deltagere, de fleste er ungdom, er med hvert år. Datatreffet er blant verdens største, og varer i fem dager i strekk.
Foto fra the Gathering.
Av /NTB.

Gaming er å spille dataspill. En person som spiller, kalles ofte en gamer. Ordene gaming og gamer er engelske, men brukes likevel ofte på norsk.

Nesten halve befolkningen i verden driver med gaming. Omtrent halvparten av disse bor i Asia. Det er nesten like mange jenter som gutter som er gamere. Det finnes gamere i alle aldre, men i gjennomsnitt er alderen på litt over 30 år.

Måter å spille på

En stue med et skrivebord med en PC satt opp for gaming. På skjermen er det et skytespill. På hver side av skjermen er en liten høyttaler. På venstre side ligger et headset. Foran skrivebordet står en gaming-stol med høy rygg. I bakgrunnen er det en sofa og noen bilder på veggen. Foto
Mange som driver med gaming har masse utstyr de bruker når de spiller, for eksempel en ekstra kraftig PC, stor skjerm og hodetelefoner. Det finnes egne gamingstoler som er laget for at de skal være gode å sitte i lenge.
Foto av gamingutstyr.
Av /Shutterstock.

Når man snakker om innholdet i et spill, er det mange som vil vite hvordan det spilles. Dette kalles gameplay.

Gameplay er det man faktisk gjør i spillet. For eksempel vil skyting være en viktig del av et skytespill og bygging viktige i byggespill. Gameplay er noe annet enn handling og historie. Noen spill er uten historie, men det har likevel en måte å spille på. Tetris er et eksempel på et spill uten handling og historie.

De fleste spill har flere ulike måter å spille på. I spill som Fortnite må man både samle våpen og utstyr og bekjempe fiender. Samtidig må man unngå den giftige stormen som kommer stadig nærmere.

Typer spill

Dataspill er delt inn i ulike typer spill. Mange spill tilhører flere forskjellige typer samtidig. Dette er blant de mest populære typene dataspill:

  • Action
  • Rollespill
  • Strategi
  • Eventyr
  • Simulering
  • Sport
  • Bilspill

Alle disse typene spill er delt i nye typer. Dessuten blir det hele tiden laget nye typer spill.

Historie

De aller første dataspillene kom på 1950-tallet. Det var dataspill med utgangspunkt i vanlige brettspill. På 1950 og 1960-tallet ble det laget flere forskjellige spill. De ble likevel ikke spilt så mye, for det var bare forskere og store bedrifter som hadde datamaskiner.

Gaming ble mer vanlig på 1970-tallet. Da kom det spillehaller med maskiner man kunne betale for å spille på. Dette var særlig vanlig i USA. Hallene ble kalt arkader, og spillene man spilte ble kalt arkadespill.

I 1975 kom spillet Pong, som var laget for å spille på en type datamaskin som folk hadde hjemme. Spillet ble veldig populært, og er mye av grunnen til at mange som laget spill valgte å fortsette med det.

På 1980-tallet lagde både Nintendo, Apple og Atari spillkonsoller til å spille med hjemme. Kjente figurer som Donkey Kong og Super Mario er fra denne tiden. Enda flere fikk datamaskiner hjemme, som man også kunne spille på.

I 1994 kom Playstation og i 2001 kom Xbox. I dag er det Nintendo, Playstation og Xbox som er de vanligste spillkonsollene. Dessuten finnes det veldig mange spill til mobil.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Kristian A. Bjørkelo
Universitetslektor, Universitetet i Bergen