flaggermus ligger på et berg
Nordflaggermus i vinterdvale i Samuels gruve på Kongsberg
Fotografi
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Dvale ligner på veldig dyp søvn. Noen dyr går i dvale for å spare energi i deler av året der det er vanskelig for dem å leve normalt. Det kan for eksempel være om vinteren. Planter kan også gå i dvale når det er kaldt eller mangel på vann.

Noen norske dyr som går i dvale er:

Årsak

Dyr trenger energi for å være aktive og å holde seg varme. Når det er spesielt varmt eller kaldt, tørke eller mangel på mat, kan det være vanskelig for dyr å få nok energi. For å overleve fram til det blir bedre forhold, går noen dyr i dvale. Da trenger de veldig lite energi.

Kroppen under dvale

Når et dyr er i dvale, slår hjertet sjeldnere. Da har dyret veldig lav puls. Temperaturen i kroppen senkes til den er like varm som naturen rundt, eller litt varmere. Dyret puster også sjeldnere. Hvis det er kaldt ute, kan temperaturen i kroppen til et pattedyr være bare litt over null grader når det ligger i dvale.

Under selve dvalen virker dyret nærmest dødt. Det skal veldig mye til for å vekke det. Noen dyr våkner litt med jevne mellomrom, og så går de i dvale igjen. Insekter, meitemark, bjørnedyr og edderkopper kan tåle de laveste temperaturene. De våkner sjelden opp før dvalen er over.

Vintersøvn

Noen dyr går ikke helt i dvale, men sover vintersøvn. Vintersøvnen er en slags lett dvale som dyret raskt kan gå ut av. Da endrer ikke kroppen like mye på puls og temperatur.

Bjørnen sover i en periode om vinteren når den ikke finner nok mat.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eli Knispel Rueness
Dr. scient., Universitetet i Oslo