En stor dinosaur med diger kropp, lang hals, lite hode og lang hale. Ved siden av dinosauren er det tegnet en mann som støtter seg til det ene bakbeinet. Han når opp til litt på låret av dyret. Tegning

Tegning som viser størrelsen til Brontosaurus sammenlignet med et menneske. Brontosaurus og mennesker har aldri levd samtidig. Det gikk mange millioner år fra dinosaurene døde ut til de første menneskene oppstod.

Fotografi
Av /Shutterstock.

Brontosaurus var en stor, planteetende dinosaur. Den levde for omtrent 150 millioner år siden, i det som nå er USA.

Beskrivelse

Brontosaurus hadde korte og kraftige forbein, veldig lang hals og hale. De kunne bli 22 meter lange og veie opptil 15 tonn. De var blant de største dinosaurene.

Det er ikke funnet hodeskaller fra Brontosaurus. Forskere er likevel sikre på at de hadde små hoder på lange halser.

Levevis

Brontosaurus spiste bare planter. De gikk på fire bein, men kunne sannsynligvis stå på bakbeina for å spise blader fra høye trær.

På sitt raskeste beveget de seg i 30 km/t. I løpet av en dag kunne de gå mellom 20 og 40 km.

Funn

Fossiler av Brontosaurus er funnet i Morrison-formasjonen i USA. Der ble det også funnet fossiler fra Diplodocus og Apatosaurus, som er dinosaurer som ligner på Brontosaurus.

Fortellinger

Brontosaurus er en av de mest berømte dinosaurene. Den er med i flere filmer og TV-serier. I tegnefilmene om Familien Flint spiser de for eksempel «brontoburger».

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Lene Liebe Delsett
Doktor i virveldyrpaleontologi, Universitetet i Oslo