Skjelettet til en rovdinosaur inne i et museum. Den står på de to bakbeina, har stort hode, korte forbein og en lang hale med mange knokler.

Avstøpning av Tyrannosaurus-skjelett, utstilt på Naturhistorisk Museum i Oslo.

Foto av Tyrannosaurus-skjelett
Av /NTB.

Tyrannosaurus var en stor dinosaur. Den levde for 68 til 66 millioner år siden i Nord-Amerika. Den er antakelig verdens mest kjente utdødde dyr.

Tyrannosauruser var rovdyr og kjøttetere.

Beskrivelse

Tegning av Gigantosaurus

En type Tyrannosaurus, Giganotosaurus, slik en kunstner ser den for seg. Fossiler er som oftest utgangspunktet for denne typen tegninger.

Tegning av Gigantosaurus
Av /Shutterstock.

Tyrannosaurus gikk på to bein, og kunne bli opptil 12,5 meter lang. Forskere er ikke helt sikre på hvor mye den veide. Noen tror 4 tonn, andre mener det kan være opp til 18 tonn.

Veldig lenge ble Tyrannosaurus regnet som den største rovdinosauren, men i 1993 fant man en enda større. Den heter Giganotosaurus.

Hodet til Tyrannosaurus var kraftig bygget. Snuten var smal, og bakerst var hodet veldig bredt.

Kjevene til Tyrannosaurus hadde mange tenner. De var opptil 15 cm høye, og formet som bananer. Kantene på tennene hadde tagger som en sag.

Det store, tunge hodet var festet til kroppen med en kort hals. Forbeina til Tyrannosaurus var små og nådde ikke frem til munnen. Kroppen var relativt kort og kraftig, med et enormt hofteparti som festet de lange og kraftige bakbena. Halen var lang, og kunne ha opp til 40 halevirvler.

Levevis

Tyrannosaurus hadde sterke muskler i kjeven. Den kunne bevege seg raskt, 29 km i timen. Den store kroppen kunne være en fordel for dyret når det ville jage vekk andre dyr som ville spise samme bytte.

Forskere er ikke helt sikre på om Tyrannosaurus drepte sin egen mat eller om den spiste dyr som allerede var døde.

Tyrannosaurus vokste til full størrelse før de ble 20 år. Det eldste dyret som er funnet ble 28 eller 29 år gammelt.

Slik døde de ut

Tyrannosaurus levde for 68 til 66 millioner år siden i det som nå er vestlige deler av Canada og USA. Den var en av de aller siste rovdinosaurene som fantes før masseutryddelsen for 66 millioner år siden.

Forskning

Det er forsket mye på Tyrannosaurus, for å forstå hvordan den vokste, hva den spiste og hvor fort den kunne løpe.

Det er funnet over 50 komplette skjeletter av Tyrannosaurus i Nord-Amerika. Det mest komplette skjelettet kalles Sue. Fossile fotspor er funnet i Mexico. I Canada er det funnet fossil bæsj fra Tyrannosaurus som er mer enn en halv meter lang. Det er også funnet bitemerker fra Tyrannosaurus på fossiler av Triceratops. De viser at tennene har gått tvers gjennom kraftige knokler.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Lene Liebe Delsett
Doktor i virveldyrpaleontologi, Universitetet i Oslo