Plateosaurus

Skjelettet av Plateosaurus engelhardti ble stilt ut på et universitets-museum i Tübingen i Tyskland. Det er satt sammen av to fossile skjeletter som er funnet andre steder i Tyskalnd.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Plateosaurus var en planteetende dinosaur som nå er utdødd. Den levde for 210–195 millioner år siden i det som nå er Europa.

Beskrivelse

Plateosaurusene kunne bli ni meter lang og veie fire tonn. De hadde en lang hale, lange bakbein, og et lite hode på enden av en ganske lang hals. De gikk på fire bein, men kunne sannsynligvis reise seg på to.

På forbeina hadde de en stor klo, som kunne holdes vekk fra bakken når dyret gikk. Denne kloen kunne sikkert brukes både som verktøy og som våpen.

Levevis

En flokk dinosaurer med lange halser og haler i en foss av gjørme.
En kunstner har laget et bildet av hvordan en flokk plateosauruser kan ha sett ut i et gjørmeskred. Fossiler er som oftest utgangspunktet for denne typen tegninger.
/Getty Images.

Plateosaurus var blant de første dinosaurene som begynte å spise høyt oppe på plantene. Forskere har funnet Plateosauruser begravet sammen mange steder. Derfor tror man at de levde i flokk.

Funn

Det er funnet fossiler av Plateosaurus på mer enn 50 steder i Europa.

Mens de lette etter olje i bunnen av Nordsjøen fant de et fossilt bein fra leggen eller underarmen til en Plateosaurus. Dette er det eneste funnet av fossiler fra dinosaurer i Norge. Det var også verdens dypeste funn av dinosaur. Fossilet ble funnet da de boret 2259 meter under havbunnen. Det er 2590 meter under havoverflaten.

Les mer i Store norske leksikon

Faktasjekk av

Lene Liebe Delsett
Doktor i virveldyrpaleontologi, Universitetet i Oslo