Skjelett av en dinosaur inne i en stor gammeldags museumshall. Skjelettet har lang hals og hale, og står på fire bein. Foto
Avstøpning av et Diplodocus-skjelett kalt Dippy utstilt i Natural History Museum i London. Dippy består av 292 bein og er 21,3 meter lang.
/Getty Images.

Diplodocus var en planteetende dinosaur med lang hals og hale. Den levde fra 155 til 145 millioner år siden i det som nå er USA.

Diplodocus er et av de aller største dyrene som har levd på jorda.

Beskrivelse

Diplodocus hadde et lite hode og lang hals. Beina var store og lignet på stolper. Halen var veldig lang. De kunne bli over 30 meter lange og veie 30 tonn.

Snuten til Diplodocus var nesten firkantet. I munnen hadde de mange slanke tenner.

På en av fingrene på hvert forbein hadde Diplodocus en klo. Ingen har greid å finne ut hva denne kloa ble brukt til. Forbeina var kortere enn bakbeina.

Halen var lang, med omtrent 80 virvler. Tuppen av halen var tynn og ble kanskje brukt til å forsvare seg med, eller for å balansere den lange halsen. Noen forskere har lurt på om halen kunne lage samme lyd som en pisk hvis Diplodocus beveget den fort nok.

Levevis

Forsteinete fotspor etter Diplodocus ble oppdaget i Muenchehagen i Tyskland i 2015. Fotsporene har en diameter på 1,2 meter.
/Getty Images.

Diplodocus spiste blader, bregner og andre planter. Den dro bladene av planten og tygde dem ikke. De hadde en krås, slik fugler har. Kråsen er en del av magesekken som brukes til å kverne opp mat, i stedet for tenner. Den lange nakken gjorde at de kunne nå opp til planter høyere opp enn dyr med korte nakker. Noen forskere mener at de kunne stå på to bein for å spise.

Funn

Det er funnet fossile knokler av dinosaurer som kanskje var større og lengre, men Diplodocus er den mest kjente langhalsdinosauren. Det er fordi det er funnet fossiler av nesten hele Diplodocus-skjeletter. De andre, for eksempel Argentinosaurus, er det bare funnet enkelte bein av.

Utstillinger

En avstøpning av et Diplodocus-skjelett, kjent som Dippy, var stilt ut i den største hallen i Natural History Museum i London. Fra 2017 ble Dippy sendt på turné rundt i hele Storbritannia.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Lene Liebe Delsett
Doktor i virveldyrpaleontologi, Universitetet i Oslo