Hodeskalle av et dyr med åpen munn og store åpninger til nesebor og øyne. fra bakhodet fortsetter en ryggrad med beinplater som stikker opp. Foto
Hode av en Stegosaurus fra en utstilling i Paris.
Stegosaurus hode
Av /Wikimedia Commons.

Stegosaurus var en planteetende dinosaur som levde for 155 til 145 millioner år siden. Nå er den utdødd.

Det er funnet fossiler etter Stegosaurus i USA og Portugal.

Beskrivelse

Et skjelett av et stort dyr med fire bein, lite hode og lang hale. De bakerste beina er lengre enn forbeina. Hodet er ganske nærme bakken og ryggraden går opp i en bue som går ned og over i halen. Langs ryggraden stikker det opp beinplater. På tuppen av halen stikker det ut tre spisse bein. Foto
Kopi av et komplett skjelett av en Stegosaurus. Den er utstilt i et museum i Frankfurt i Tyskland.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Stegosaurus ble opptil ni meter lang og veide opptil tre tonn. Hodet var lite, og den hadde en nebbaktig munn. I kjeven hadde den små tenner.

Langs ryggen hadde Stegosaurus en dobbel rad med store plater av bein. Platene var formet som diamanter.

På den kraftige halen var det fire store pigger av bein som den brukte til å forsvare seg med. Hoftene og bakbeina var kraftige. Forbeina var også kraftige, men ganske korte.

Funn

Det er funnet fossiler fra mer en 80 Stegosauruser. I USA er det funnet fossiler av blant annet Apatosaurus, Diplodocus, Allosaurus sammen med Stegosaurus.

Forskning

Ett av fossilene som er funnet av Stegosaurus er et nesten helt skjelett. Det kan forskere bruke til å lære mer om andre dinosaurer. De kan blant annet finne ut hvordan kroppen til dinosaurer er bygget opp. De kan også se på hvor musklene sitter og regne ut hvor mye forskjellige dinosaurer har veid.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Lene Liebe Delsett
Doktor i virveldyrpaleontologi, Universitetet i Oslo