Et veggmaleri av et stort rundt fat med forskjellige matvarer på. Til venstre på fatet ligger det som ser ut som en liten rundt pizza. Foto fra Pompeii
Dette veggmaleriet av et stort fat med mat på, ble avdekket i ruinene av Pompeii i 2023. Til venstre på fatet ser det ut som det ligger en pizza. Forskere tror derfor at pizza ble servert allerede i romertiden.
Fotografi
Av /NTB.

Pompeii var en romersk by i det som nå er Italia. Byen ble begravet etter et utbrudd fra en vulkan i år 79. Da bodde det mellom 8000 og 10 000 mennesker i byen. Omtrent 2000 av dem døde, mens resten klarte å flykte.

Byen ble liggende under asken fra vulkanen i nesten 1700 år. Arkeologer begynte jobben med å grave den fram i 1748. Det de fant forteller mye om hvordan folk levde i romertiden.

Pompeii er også et sted hvor man kan se romersk kunst, arkitektur og hvordan romerne bygde og organiserte byene sine.

Utbruddet fra vulkanen

Vulkanen ved Pompeii heter Vesuv. Den hadde hatt mange små utbrudd før.

Lava fra de små utbruddene hadde størknet i åpningen på toppen av vulkanen og laget en propp. Inni vulkanen var det gasser som lagde et sterkt trykk. Trykket gjorde at hele toppen av vulkanen eksploderte. Røyk og klumper med lava føyk opp i lufta. Det regnet størknet lava over området i nesten et døgn.

Dagen etter fortsatte utbruddet. Gass og aske skjøt utover byen med enorm kraft og ekstrem varme. Mange mennesker hadde gjemt seg inne i hus og kjellere, men asken fylte alle hulrom. De som døde i Pompeii, ble kvalt av aske og giftig røyk.

Avstøpninger av mennesker

En gipsfigur med form som et menneske sammenkrøpet i fosterstilling. I ytterkantene av bildet ser man litt av to andre lignende figurer. Foto
Gipsavstøpning av hulrommet etter en person som døde i Pompeii.
Fotografi
Av /Shutterstock.

Etter utbruddet var hele Pompeii dekket av et sju meter tykt lag med aske og pimpstein.

Da arkeologer begynte å grave fram byen, var det ikke noe igjen av de som døde i utbruddet. Men de fant hulrom formet som dyr og mennesker som hadde prøvd å flykte. I 1858 fant en av sjefene for utgravingen ut at de kunne helle gips inn i hulrommene og få avstøpninger som viste hvordan de satt eller lå da de døde.

Funn i Pompeii

Arkeologene har gravd fram flere hundre tusen ting. Gryter, tallerkener i keramikk og bestikk i sølv er funnet. I krukker til å oppbevare mat fant de matrester. Av kunstverk er det funnet skulpturer og store veggmalerier.

Bygninger, skilt og ting fra Pompeii forteller hvordan menneskene levde sammen i romertiden. Det var for eksempel flere badehus i Pompeii. Folk gikk dit for å vaske seg, men også for å snakke og diskutere. Det fantes mange steder som serverte mat, for eksempel gatekjøkken og bakerier. Det fantes teater og flere templer.

Pompeii står på UNESCOs liste over steder det er viktig å ta vare på. Pompeii er et veldig populært sted å reise til for turister.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jon Wikene Iddeng
Førsteamanuensis II i antikkens historie, Universitetet i Sørøst-Norge