Mona Lisa

Verdens kanskje mest kjente maleri er Mona Lisa. Det ble malt av den italienske kunstneren Leonardo da Vinci i 1505. Det er utstilt i Louvre, som er et stort kunstmuseum i Paris i Frankrike.

Av .
Skrik, ca. 1910

Det mest kjente norske maleriet er Skrik av Edvard Munch. Det fins i flere versjoner. Denne er malt rundt 1910 og vises i Munchmuseet i Oslo.

Av /Munchmuseet.

Et maleri er et bilde som er malt på en flat bakgrunn, ofte med forskjellige farger. Malerier kan lages med ulike teknikker og ulike typer maling.

En kunstner som lager malerier, kalles for maler eller kunstmaler.

Typer maling

Noen vanlige typer maling:

  • Oljemaling
  • Akrylmaling
  • Vannmaling
  • Spraymaling

Oljemaling bruker lang tid på å tørke, og passer best for erfarne malere. Det er vanlig å bruke oljefarger på lerret. Et lerret er en type tøy som blir festet til en ramme eller en plate. Et maleri som er malt med bare oljefarger kalles oljemaleri.

Akrylfarger tørker raskere enn oljefarger, og er lettere å male med for de som bare maler for gøy. Akrylfarger bruker man vanligvis på lerret, eller på en plate av for eksempel tre.

Vannfarger er farger som blandes ut med vann. Det er vanlig å male med vannfarger på papir. Da kalles maleriet for en akvarell.

Spraymaling brukes ofte av folk som lager graffiti. Graffiti males ofte på vegger ute i det offentlige, for eksempel inni underganger og på bussholdeplasser. Graffiti som bare er et ord, for eksempel navnet den som maler bruker om seg selv, kalles for tagging. Graffiti som er veldig forseggjort kalles for gatekunst eller street art.

Utstyr

Det vanligste er å male på en flat overflate, for eksempel en plate av papp, en treplate eller et lerret. Ofte bruker maleren et spesielt stativ for å holde lerretet oppe mens hen maler. Stativet heter staffeli.

Et maleri kan også males direkte på en vegg. Da kalles det et veggmaleri. Hvis veggmaleriet er malt av en som driver med graffiti, kalles det en piece.

Det er vanlig å male med pensel, men man kan også male med for eksempel kniv eller svamp. Graffitikunstnere maler oftest med spraybokser.

Historie

Menneskene begynte å male før de begynte å skrive. De eldste maleriene er funnet i huler i Frankrike, og de er mer enn 30 000 år gamle. Disse bildene kalles hulemalerier eller steinaldermalerier. De tidlige hulemaleriene forestiller ville dyr som neshorn, mammuter, hester og løver. Bildene er risset inn i fjellveggen og fylt med svart og rød farge.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Tore Kirkholt
Førsteamanuensis i kunsthistorie, NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet