Faktaboks

Jonas Lie

Jonas Lauritz Idemil Lie

Født
6. november 1833
Død
5. juli 1908
Lie, Jonas

Jonas Lie og Thomasine, som han var gift med.

Lie, Jonas
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Jonas Lie var en norsk forfatter som først og fremst skrev realistiske romaner. Han er blant annet kjent for romanen Familien på Gilje og fortellinger om livet på sjøen og om Nord-Norge.

Bakgrunn

Bokomslag, Familien på Gilje av Jonas Lie
Familien på Gilje er en av de viktigste romanene til Jonas Lie, og den blir fortsatt utgitt i nye utgaver.
Omslag, Familien på Gilje

Jonas Lie ble født i Hokksund, men familien flyttet til Tromsø da han var fem år gammel. Han ville egentlig bli sjøoffiser, men var så nærsynt at han strøk til opptaksprøven. Derfor utdannet han seg til advokat, og jobbet som det i mange år. Samtidig utga han blader og skrev dikt.

Lie begynte å skrive for alvor da han flyttet til Kristiania, som nå heter Oslo. Han ble god venn med både Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen. Han giftet seg med kusinen sin, som het Thomasine, og de fikk sju barn.

Store deler av livet sitt bodde Jonas Lie i utlandet, først i Italia, og deretter i Tyskland og Frankrike. De siste tre årene av livet sitt bodde han i Norge.

Forfatterskap

I 1870 kom den første boka hans, Den Fremsynte. Den handlet først og fremst om Nordland, om livet, naturen og mytene der. Boka ble godt mottatt og gjorde ham berømt i Norge.

Jonas Lie skrev flere romaner om livet på sjøen, blant annet Tremasteren «Fremtiden» og Losen og hans hustru.

Familien på Gilje, som kom i 1883, regnes som en av de aller største norske romanene. Den forteller om en familie på landet på 1840-tallet. Boka beskriver familien og livet deres levende og detaljert, noe som er typisk for realismen.

Lie skrev ikke bare om dagligliv, men også om personenes tanker og følelser. Han var opptatt av kvinnenes situasjon, og kritiserte den manglende friheten de hadde. Familien på Gilje blir ofte sammenliknet med Camilla Colletts Amtmannens døtre. Lie skrev flere bøker om familieliv, om kvinner og deres livsvilkår.

Det mystiske

Jonas Lie var realist, men han var også opptatt av det mystiske og det som ikke kan forklares. For eksempel skrev han om gamle sagn, og han diktet også opp eventyrlige hendelser i de to bøkene Troll fra 1891 og 1892.

Betydning

Lie ga også ut dikt, eventyr og skuespill. Han skrev 30 verk i løpet av karrieren sin.

Han var med på å starte Norsk Kvinnesaksforening i 1884.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Janne Stigen Drangsholt
Professor, Universitetet i Stavanger