Foto av truseinnlegg til én gangs bruk
Truseinnlegg er små og tynne bind. De kan samle opp utflod.
Foto av truseinnlegg til én gangs bruk
Av /Shutterstock.

Utflod er en væske som siver ut av skjeden. Utfloden smører, renser og beskytter kvinners kjønnsorganer.

Kvinner får utflod fra og med puberteten og helt til de kommer i overgangsalderen.

Beskrivelse

Utfloden lages av kjertler i livmorhalsen. Den blandes med væske som siver gjennom de fuktige slimhinnene inni skjeden.

Utflod siver ut av skjeden til jenter fra og med puberteten. Den kan sees som en våt flekk i undertøyet. Den kan ha ulik farge og konsistens. Fra gul til hvit til blank. Noen ganger er den seig, andre ganger er den mer som krem. Utfloden inneholder syre som kan bleke farget undertøy, slik at det får lyse flekker.

Det varierer hvor mye utflod kvinner har og hvordan den ser ut. Forskjellige kvinner har forskjellig utflod. Noen har mye utflod og opplever at undertøyet blir vått. Da kan man bruke truseinnlegg. Andre har mindre utflod og merker ikke noe særlig til det.

Syklus

Tiden fra én mens til en annen, kalles syklus. Utfloden endrer seg i løpet av en syklus. I dagene før eggløsningen blir den blank og slimete, som eggehvite. Hvis man tar på den og strekker den mellom fingrene, kan den strekkes til lange tråder. Dette skjer fordi en slimpropp som stenger veien inn til livmoren, løser seg opp. Den blandes med utfloden og gir den en spesiell konsistens. Etter eggløsningen blir utfloden mer som krem.

Beskyttelse og vask

Utfloden inneholder spesielle bakterier som bor i underlivet. De heter melkesyrebakterier og de gjør miljøet i skjeden surt. Det sure miljøet gjør at fremmede, skadelige bakterier ikke trives så godt. Det bidrar til å holde skjeden frisk.

Utfloden renner konstant gjennom skjeden. Den tar med seg skitt og smuss. Skjeden vasker dermed seg selv.

Man skal ikke vaske underlivet med såpe og aldri skylle eller vaske inni skjeden. Gjør man det, fjerner man den beskyttende utfloden og de gode bakteriene. Spyling og såpe kan føre til sykdom og plager.

Graviditet og prevensjon

Mange ting kan påvirke utfloden, blant annet hormoner. Det er vanlig å få mer utflod når man er gravid. Noen får også mer utflod når de bruker prevensjon som inneholder hormoner.

Sykdom

Sykdom i underlivet kan endre utfloden. Utflod som får en helt ny konsistens, lukt eller farge kan være tegn på sykdom. Det er viktig å gå til legen hvis man får utflod som lukter vondt, er blandet med blod, eller som er gulgrønn. Noen seksuelt overførbare sykdommer kan gi endret utflod.

Utflod og sex

Underlivet blir fuktig når kvinner blir kåte. Det er ikke det samme som utflod. Utfloden kommer fra kjertler i livmorhalsen. Smøringen kommer derimot fordi det strømmer mer blod til underlivet når man er kåt. Blodet øker trykket i blodårene, og væske siver ut. Denne væsken kommer gjennom skjedeveggen og gjør den våt. Det lages også glatt smøring i to kjertler ved åpningen inn til skjeden.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege