Faktaboks

Anne-Cath. Vestly

Anne-Catharina Vestly

Født
15. februar 1920
Død
15. desember 2008

Anne-Cath. Vestly var en norsk forfatter, programleder og skuespiller. Hun er best kjent for bøker og programmer for barn. Hun skrev blant annet bokseriene om Ole Aleksander Filibom-bom-bom, Mormor og de åtte ungene og Lillebror og Knerten.

Bakgrunn

Filmplakat med bilde av Lillebror og Knerten.

Det har blitt laget mange filmer av bøkene til Anne-Cath. Her er Adrian Grønnevik Smith som Lillebror sammen med vennen Knerten i filmen «Knerten» fra 2009.

Foto av filmplakat.
Av .
Foto av bokomslag.
I bøkene om Aurora er det pappa som er hjemme med Aurora mens mamma jobber. Det var ikke vanlig 1960-tallet, og bøkene skapte stor debatt om kjønnsroller.
Foto av bokomslag.
Av .

Da hun ble født på Rena i 1920, fikk hun navnet Anne-Cath. Schulerud. Moren var tidligere lærer og faren var farmasøyt og forfatter. Han døde i 1931, da Vestly var 11 år gammel.

Familien hadde økonomiske problemer og flyttet mye rundt. I 1939 flyttet Vestly til Oslo med moren. Hun hadde et nært forhold til storebroren Mentz.

Under andre verdenskrig var Anne-Cath. Vestly med som skuespiller i forskjellige grupper som spilte teater.

Anne-Cath. giftet seg med kunstneren Johan Vestly i 1946. De fikk to sønner sammen. Johan Vestly har illustrert de fleste av bøkene til Anne-Cath. Vestly

Karriere

Anne-Cath. Vestly skrev mange fortellinger for programserien Barnetimen for de minsteradio. Fortellingene ble senere gitt ut som bøker.

Ole Aleksander Filibom-bom-bom ble sendt som radioserie i 1952 og ble til fem bøker. Fortellingene om Mormor og de åtte ungene startet i 1957 og ble til sju bøker. Lillebror og Knerten startet også som radioserie.

Vestly var en populær stemme i radioen og lagde programmer for barn helt fram til 2003. Hun lagde også TV-programmer og teater for barn.

Temaer

Anne-Cath. Vestly
Anne-Cath. Vestly med boka Lillebror og Knerten.
Anne-Cath. Vestly
Av /Oslo Bymuseum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Handlingen i de fleste av Anne-Cath Vestlys bøker for barn foregår i Oslo. Bøkene handler om familier og samfunnet på den tiden de ble skrevet.

Ole Aleksander (1953-1958) handler om livet til en liten gutt som ikke har begynt på skolen ennå. Ole Aleksander og vennene utforsker stedene rundt der de bor. Fantasi og lek spiller en viktig rolle.

I Mormor og de åtte ungene (1957-1961, 1986, 1999) forteller Vestly om en stor familie og deres små og store problemer. De har lite penger, men har mye godt humør og gjør det beste de kan ut av det de har.

Lillebror og Knerten (1962-1974 og 1998-2001) handler om den ensomme og engstelige Lillebror og vennen Knerten. Knerten er en trerot, men Lillebror og han snakker sammen og opplever ting akkurat som to gode venner. Lillebrors fantasi blir på en måte til virkelighet.

Bøkene om Aurora (1966-1972) handler blant annet om kjønnsroller. I familien til Aurora er det pappa som er hjemme og passer på Aurora, mens mamma jobber. Dette var ikke så vanlig på 1960-tallet og skapte derfor debatt.

Betydning

Bøkene til Anne-Cath. Vestly er fremdeles populære. Knerten-filmene (2009-2020) er basert på Vestlys bøker.

Anne-Cath. Vestly fikk mange priser for arbeidet sitt. Plassen foran Deichman Bjørvika i Oslo heter Anne-Cath. Vestlys plass 1.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen