Regnbogeflagget

Flagg med regnboge-fargar er eit symbol på homofil og skeiv stoltheit.

Bifile er mennesker som blir tiltrukket av både menn og kvinner. Å være bifil er en seksuell orientering. For noen er det å være bifil en viktig del av identiteten. Noen bifile vil heller bruke ord som skeiv for å beskrive seg selv.

Bifile kan bli forelsket i eller ha sex med både menn og kvinner. Dette er forskjellig fra for eksempel homofile menn eller lesbiske kvinner, som bare er tiltrukket sitt eget kjønn. Det er også forskjellig fra heterofile, som bare tiltrekkes av motsatt kjønn. Mennesker som blir tiltrukket av personer uavhengig av kjønn, kan kalle seg panfile.

Omtrent 93 prosent av voksne i Norge sier at de er heterofile, 7 prosent har en annen seksuell orientering.

Kamp for like rettigheter

Det vanligste i samfunnet er at par består av en mann og ei kvinne. Mange lover og regler var laget slik at de bare passet for heterofile par. Fra middelalderen og fram til 1972 var det ulovlig for menn å ha sex med andre menn i Norge. Både homofile og bilfile menn ble rammet av denne loven. Bifile kvinner opplevde ikke dette, siden det var sex mellom menn som var straffbart. Bifile har alltid vært en del av den skeive kampen for rettigheter.

Etter at sex mellom menn ble lov, har mye av den skeive kampen handlet om ekteskap. Fram til 2008 var det ikke lov for to av samme kjønn å gifte seg. I denne kampen kunne bifile oppleve at deres situasjon ble glemt.

Skeive har laget flere organisasjoner for å kjempe for like rettigheter. I 1992 ble de fleste slått sammen. Bifile kom etter hvert med i navnet på organisasjonen, som fikk navnet «Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner». Nå heter den Foreningen FRI. Foreningen arrangerer pride for å feire skeiv kjærlighet og mangfold.

Historie

I gamle dager var det mange som trodde at det var feil eller en sykdom når to av samme kjønn ville være sammen. I flere religioner blir det regna som synd å være homofil eller bifil. Dette synet var vanlig. Derfor er det også vanskelig å finne klare spor etter bifile i historien.

Det har tatt lang tid for samfunnet å venne seg til tanken på flere seksuelle orienteringer. Fremdeles synes noen det er vanskeleg å fortelle til familie og venner at de er bifile.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Reidar Schei Jessen
Forsker, Universitetet i Oslo