Røntgenbilde av hofteprotese
Noen proteser er inni kroppen, slik som denne hofteprotesen. Da må man bruke røntgen for å se den. Bildet viser et skjelett (i lys grått) hvor man har byttet hofteleddet (i hvitt) med en protese.
Røntgenbilde av hofteprotese
Lisens: CC BY SA 3.0

Protese er en erstatning for en del av kroppen som man mangler. Protesen er ofte laget i plastikk, karbon, metall eller et annet hardt, kunstig materiale. Noen steder kan man ha myke proteser slik som hvis brystene må opereres vekk.

En protese kan være en kunstig arm eller et kunstig bein, men det er mange andre deler av kroppen som også kan byttes ut. For eksempel kan man få kunstige tenner. Enkelte ganger er det bare deler av en kroppsdel som erstattes av en protese, for eksempel hånden eller beinet nedenfor kneet.

Årsaker

Det er mange grunner til at noen trenger protese. Noen mennesker mangler kroppsdeler når de blir født. Alvorlige skader, ulykker eller sykdom kan også føre til at noen mister eller må fjerne en kroppsdel. Andre må operere vekk en kroppsdel på grunn av sykdom, for eksempel kreft i et bryst. Å fjerne armen eller beinet heter å amputere.

Noen ganger må man bytte ut deler av kroppen som er helt utslitt. Det gjelder særlig ledd, som knær eller hofter. Da får personen et kunstig ledd og dette kalles også protese, for eksempel kneprotese eller hofteprotese.

Typer

Ung kvinne med armprotese som syr på symaskin. Protesen begynner over albuen og har albueledd og noe som ser ut som en hånd.
Proteser kan være inni eller utenpå kroppen.
Foto av armprotese
Av /Shutterstock.

Noen proteser er utenpå kroppen, for eksempel:

  • arm eller hånd
  • bein eller fot

Andre proteser er operert inn i kroppen. Det går an å bytte ut deler av skjelettet med en protese, for eksempel i hofta eller i skulderen. Og hvis man må amputere et bryst, kan kirurger lage et nytt bryst ved å strekke hud over en protese.

Noen trenger å få et nytt organ, for eksempel hjerte, lunge eller nyre. Det organet de får, er ikke kunstig laget. Derfor kalles det ikke protese, men transplantat. Når noen får et transplantat, kalles det en transplantasjon.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jeanette Koht
Cand. med., ph.d, Oslo universitetssykehus