Illustrasjon som viser hvordan tennene er plassert i overkjeven og underkjeven.

Voksne har som regel 32 tenner. Hver tann har et nummer som viser hvor den er i overkjeven og underkjeven, og på høyre og venstre side. Hver halvdel av hver kjeve har to fortenner (merket I), én hjørnetann (merket C), to små jeksler (merket P) og tre jeksler (merket M).

Av /NTB Scanpix ※.
Illustrasjon av en kjeve med melketennene

De første tennene man får er melketennene. Det er rundt 20 tenner. Melketennene består av to fortenner, én hjørnetann og to jeksler på hver side.

Av /NTB Scanpix ※.

Tenner er de delene av kroppen som brukes til å tygge maten. De er festet i kjevene og sitter fast inni munnen. Når man tygger mat, gjør tennene to forskjellige ting: De skarpe tennene foran deler maten opp i mindre deler. De flate, brede tennene bak i munnen knuser maten så den blir enda mindre.

De aller fleste pattedyr har tenner. Dyr som spiser kjøtt, som løver og katter, har flere av de skarpe tennene. Dyr som spiser planter, som kyr, har flere av de flate tennene. Mennesker spiser både kjøtt og planter. Derfor har de en blanding av skarpe og flate tenner.

Tennene til mennesker

Mennesker får tenner to ganger i livet. Det første settet består av 20 tenner og kalles melketenner. Mennesker blir vanligvis født uten synlige tenner. Melketennene ligger lagret i gommene. Når babyen er rundt et halvt år gammel, begynner melketennene å komme frem.

Når barn blir rundt seks år, faller de første melketennene ut. Det tar flere år før alle faller ut. Etter hvert kommer de voksne tennene frem i stedet. Dette er det siste settet tenner man får. Når man er rundt 18 år, har de fleste fått alle de permanente tennene sine.

Voksne har 32 tenner: 16 oppe og 16 nede. De tre bakerste jekslene kalles seksårsjeksel, tolvårsjeksel og visdomstann.

Stell av tennene

Foto av kvinne som pusser tennene med tannkrem

Selv om tennene har hard emalje, kan man få skader på dem hvis det fester seg bakterier. Å drikke mye brus eller jus kan også skade tennene. For å holde tennene sunne, er det viktig å pusse dem hver dag. Bruk en myk tannbørste og tannkrem med fluor.

Foto
Av /Shutterstock.

Når man har fått voksentennene, får man ikke nye tenner. Derfor må man passe godt på dem.

Tennene bør pusses hver morgen og kveld. Man bør bruke en myk tannbørste og tannkrem som inneholder fluor. Mellom tennene bør man bruke tanntråd. Når man steller tennene, fjerner man matrester og bakterier. Hvis man ikke gjør det, kan man få hull i tennene.

Man bør gå til tannlege eller tannpleier for å undersøke og rense tennene ordentlig av og til. For de fleste er det nok å gå til tannlegen eller tannpleieren én gang i året eller annet hvert år.

Hva tennene er laget av

Tennene regnes som en del av skjelettet. Tennene er stort sett laget av to stoffer: kalsium og kollagen. Kalsium er et mineral. Kollagen er et protein. Blandingen av kalsium og kollagen gjør at bein og tenner er både sterke og seige.

Selv om tennene hører til skjelettet, regnes de ikke som bein. Det som skiller tenner fra bein er spesielt det ytterste laget på tennene. Dette laget kalles emalje, og det er det hardeste stoffet som finnes i kroppen. Emaljen er laget av mineraler og er veldig hard, men kroppen kan ikke reparere den.

Noen ting som kan skade emaljen:

  • fysisk kraft, for eksempel at man slår seg
  • at bakterier får feste seg mellom eller på tennene
  • syre og andre kjemiske stoffer

En del drikker, som brus og jus, kan inneholde mye syre. Tannleger anbefaler derfor at man drikker ting som inneholder syre raskt og sjelden. Så bør man skylle munnen med vann etterpå. Syren kan etse bort tannen, og da kommer den ikke tilbake.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ingvild J. Brusevold
Førsteamanuensis, ph.d., Universitetet i Oslo