Hamster i bur
Hamster er et lite pattedyr som kan ha sort, hvit, brun og grå pels. Pelsen kan være kort eller lang.
Av /Shutterstock.

Hamster er et lite pattedyr som er et populært kjæledyr.

Det finnes 26 forskjellige arter av hamster som lever vilt i Asia og Europa. Arten som brukes som kjæledyr, kalles for gullhamster. Den stammer fra Syria.

Ordet hamstre er kalt opp etter hamsteren. Det er fordi hamsteren samler mat i huset sitt for å ha det til senere.

Beskrivelse

Hamsteren blir 15–20 centimeter lang og veier opp til 150 gram. Pelsen er vanligvis rødbrun med hvit underside. Pelsen kan være kort eller lang. Hamsteren har en bitteliten hale.

Hamsteren bruker mest luktesansen for å finne frem. Den har god hørsel, men svært dårlig syn.

Levevis

Hamster som sover i en liten hule av spon og papir.
Hamsteren er et nattdyr. Det betyr at den sover om dagen, og er våken om natten. Når hamsteren sover, er det viktig at den ikke blir vekket.
Av /Shutterstock.

Hamsteren er usosial og trives best alene. Den misliker kos og klapping, og kan bli stresset av å være sammen med andre hamstere.

Hamsteren sover om dagen og er våken om natta. Det er viktig at hamsteren får sove i fred. Dersom hamsteren blir vekket ofte, kan den bli stresset. Når den er våken, er hamsteren svært aktiv. Den liker å løpe, grave, hoppe og gjemme seg ulike steder.

Et hamsterbur bør ha strø på gulvet, for eksempel treflis. Mange eiere putter ting som kvister, pinner og leker i buret. En vanlig leke er et løpehjul som holder hamsteren i aktivitet. Noen tar hamsteren ut av buret og lar den løpe i en aktivitetsball. Buret må også inneholde matskål, vannflaske, do og et hus til å sove i.

Hamsteren spiser planter, frø og røtter. Den kan også få salat, løvetann, litt kjøtt og frukt som pære og eple. Hamsteren er spesielt glad i solsikkefrø. Den kan bli syk av dårlig kosthold. Siden fortennene til hamsteren vokser hele tiden, er det viktig at den har noe hardt å gnage på.

Hamsteren samler mat i poser på innsiden av kinnene. Deretter frakter den maten til huset sitt. Kinnposene inneholder spytt som holder maten fersk. Når hamsteren spiser, står den på bakbeina og holder maten med forbeina.

En hamster som lever som kjæledyr, blir to til tre år gammel.

Personlighet

En hamster viser følelser med kroppen sin:

  • En hamster som vil forsvare seg, legger ørene flatt og hever potene.
  • En skremt hamser vil spille død og legge seg på bakken.
  • En usikker hamster vil legge seg flat og smyge seg fremover.
  • En avslappet hamster vil stå på to bein og la potene henge foran magen, mens ørene står opp.
  • En hamster som trives, vil vaske seg.

Å temme en hamster krever tålmodighet. Hamsteren bør først bli trygg på eierens lukt og stemme. Deretter kan eieren holde litt av hånda i buret. Når hamsteren er trygg på hånda, kan den klatre oppi den. Hamsteren liker å få godbiter underveis.

Formering

Hamstere kan få unger fra de er omtrent fem uker gamle. Hamsteren er drektig i 15–20 dager. Den kan få 5–10 unger i hvert kull.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eli Knispel Rueness
Dr. scient., Universitetet i Oslo