Marsvin med lang pels som ligger i armkroken til et menneske.
Marsvin er populære kjæledyr. De kan ha kort eller lang pels.
Av /Shutterstock.

Marsvin er et lite pattedyr som er et populært kjæledyr.

Marsvin kommer opprinnelig fra Sør-Amerika. Der lever det ville marsvin i områder med både ørken og åpne sletter, men også oppe i fjellene.

Beskrivelse

Marsvinet er et lite dyr med flat nese. Pelsen er kort eller lang, og finnes i farger som svart, hvit, rød og brun. Noen marsvin har flere farger. Halen er kort. Marsvinet blir 20–40 centimeter langt og veier rundt én kilo.

Marsvinet har tenner som vokser hele livet. Det har to synlige tenner oppe, og to synlige tenner nede. Disse tennene kan vokse så mye som en centimeter på fire uker. Det er viktig at marsvinet får slipt ned tennene sine, slik at det ikke får problemer med å spise. Derfor må den ha noe hardt å gnage på.

Levevis

Marsvin med rødbrun og hvit pels gnager på maiskolbe

Marsvinet liker å gnage på stenger av frø, kjeks og maiskolber.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Marsvinet er et vennlig og kosete dyr. Det kan bli sterkt knyttet til eieren sin. Marsvinet trives best sammen med andre marsvin. Det er anbefalt at man har minst to marsvin sammen. Et marsvin som er alene, vil mistrives.

Tamme marsvin bor som oftest i et bur. Gulvet i buret bør være dekket av spon. Marsvin bør også ha et hus som de kan gjemme seg i, matskål, vannskål og noe å gnage på. Marsvinet liker å gnage på stenger av frø, kjeks og maiskolber.

Marsvinet bør få komme ut av buret minst én gang om dagen. Det liker å bevege seg fritt på gulvet. Det liker å undersøke og krabbe i tunneler, rør og toalettruller. Et trygt marsvin vil bevege seg mye, og må bli passet godt på når det er utenfor buret.

Marsvinet spiser bare planter og skal ha alltid ha tilgang til høy. Mange eiere gir marsvinet pellets. Det er også viktig at marsvinet får C-vitaminer. Det kan det for eksempel få ved å spise brokkoli, agurk eller selleri, eller ved dråper som blir tilsatt i vannet. Når marsvinet blir sultent, kan det lage høye lyder.

Marsvin som holdes som kjæledyr, kan bli fire til åtte år gamle.

Formering

Hvis et hunn-marsvin skal få unger, bør det skje før hun er ett år gammel. Et marsvin som blir drektig etter denne alderen, kan få problemer under fødselen.

Et marsvin går drektig i rundt ni uker. Marsvinet får vanligvis kull på tre–fire unger.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eli Knispel Rueness
Dr. scient., Universitetet i Oslo