Foto av slakter
Slakter Jan Strøm-Larsen hos Strøm-Larsen i Oslo.

En slakter er en person som har som jobb å avlive dyr som skal bli til mat. Slaktere har også som oppgave å dele dyret i biter.

Slaktere kan for eksempel jobbe på slakteri der dyrene avlives, eller i butikker som selger kjøtt.

Utdanning

For å bli slakter i Norge må man ta en utdannelse som tar fire år. Først to år på videregående skole, og så to år som lærling. De som vil bli slaktere tar læretiden i for eksempel på et slakteri eller i en kjøttbutikk. Da lærer man faget av de som jobber der.

Etter læretiden er det fagprøve, som er en eksamen der man viser hva man har lært.

Jobb som slakter

Det er strenge regler for hvordan man avliver dyr i Norge. Slakteren skal passe på at dyret ikke har det vondt. Som regel bruker man bedøvelse før slaktingen, slik at dyret ikke merker noe.

Slakteren må vite hvordan dyret skal deles opp, og hvordan de ulike delene skal behandles. Ulike deler av dyret brukes til forskjellige ting. Blod og innmat kan for eksempel brukes til leverpostei og spekepølser.

En slakter må være i god fysisk form, for dyrene er tunge. Man må også arbeide nøyaktig, og være nøye med renhold og hygiene. Hvis man slurver, kan kjøttet bli dårlig.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Steffensen