Godteri er smågodt, sjokolade og liknande. Snacks som for eksempel potetgull kan òg reknast som godteri. Sidan det er laga for at det skal smake godt, blir det kalla godteri.
![Ulike skålar fylt med godteri, mellom anna sukkertøy og chips.](https://media.snl.no/media/277212/standard_compressed_godteri.jpg)
Smågodt
Smågodt har ulike smakar og fargar. Det har òg ulik konsistens. Det vil seie at det kan vere geléaktig, hardt eller mjukt, søtt eller salt.
Laurdagsgodt
![Påskeegg](https://media.snl.no/media/293434/standard_compressed_Påskeegg.jpg)
I Noreg er det ganske vanleg å ete godteri på laurdagar, då blir det kalla laurdagsgodt.
I Sverige på 1950-talet fann forskarar ut at ein fekk hol i tennene viss ein åt mykje sukker. I 1957 tilrådde derfor dei som gav helseråd i Sverige at barn berre burde ete godteri på laurdagar. På svensk heiter godteri godis. Det nye ordet blei derfor lördagsgodis. Dei som gav råd om helse i Noreg var einige i rådet frå Sverige. Etter eit par år byrja ein å snakke om laurdagsgodt Noreg òg.
Det er òg vanleg å ete godteri:
- i bursdagar, der barn ofte får godtepose
- på kino, der ein ofte kjøper popcorn eller smågodt
- på halloween, når ein kler seg ut og går knask eller knep
- på juletrefest, når julenissen deler ut godtepose
- i påska, der mange får påskeegg fylt med smågodt
- i jula, der mange et mykje kaker og sjokolade
Helse
Det er ikkje sunt å ete for mykje godteri. Det smaker godt, men kan innehalde mykje sukker eller feitt. Sukker kan gi hol i tennene.
Historie
Mennesker har alltid vore glade i søte ting og godteri:
- For over 3000 år sidan dyppa ein frukt og nøtter i søt honning
- På 1600-talet byrja ein å lage drops og sukkertøy
- På 1800-talet fekk ein den første sjokoladeplata