Atomkjernen består av mange små røde og blå kuler satt sammen til en ball. Ut fra den er det en gul stråle med en bølgete strek i midten.
Illustrasjonen viser gammastråling (y) ut fra en atomkjerne.
Illustrasjon av gammastråling.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
En skala som viser bølgelengde, fra brede bølger til små, tette bølger. Radiobølger er bredest, deretter følger mikrobølger, infrarød stårling, synlig lys, ultrafiolett lys, røntgenstråling og gammastråling. Under bølgene står det en skala som viser bølgelengde i meter.
Elektromagnetisk stråling har forskjellige bølgelengder. Radiobølger har lang bølgelengde, mens
røntgenstråler og gammastråler har veldig kort bølgelengde.
Illustrasjon
Av /Shutterstock.

Gammastråling er en type elektromagnetisk stråling som kommer fra radioaktive atomkjerner. Gammastråling blir også skrevet γ-stråling. γ er en gresk bokstav som heter gamma.

Gammastråling er usynlig. Strålingen har kort bølgelengde og mye energi.

Det kan være skadelig for kroppen å bli truffet av mye gammastråling. Men gammastråling blir også brukt til mange nyttige ting, for eksempel i medisin, matindustri og miljøteknologi.

Medisin

Gammastråler kan gå gjennom vev og blir brukt til behandling av kreft. Man kan sende gammastråling på en svulst og ødelegge den.

Matindustri

Gammastråling blir brukt til å ødelegge bakterier i mat, for eksempel frukt, grønnsaker, kjøtt og krydder. Det gjør at maten kan holde seg lenger, fordi det ikke er bakterier som gjør at den råtner. Det blir også mindre risiko for bakterier som kan være skadelig for helsen.

Miljøteknologi

Gammastråling kan bryte kjemiske bindinger. Derfor kan man bruke strålingen for å bryte ned giftige kjemiske stoffer.

Verdensrommet

Forskere studerer gammastråling i verdensrommet. Slik får de vite om hendelser som sender ut store mengder energi, for eksempel supernovaer.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jacob Linder
Professor, NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet