Øl er en drikk med alkohol som lages av korn. Øl har blitt laget i over 6000 år, lenge før man bygget pyramidene i Egypt. Det er dermed en av de eldste drikkene som finnes.

Det finnes også alkoholfri øl.

Lover

I Norge er det 18 års aldersgrense for å kjøpe og drikke øl med alkohol.

Øl som har opp til 4,7 prosent alkohol, kan selges i vanlige butikker. Øl med høyere alkoholprosent kan bare selges på Vinmonopolet.

Typer

Det finnes mange typer øl. Det vanligste ølet heter pils. Det smaker litt bittert og har en lys farge. Andre typer øl har mørkere farge og smaker annerledes. Det finnes også typer øl som ikke har alkohol.

Øl drikkes alene eller til mat. I vikingtiden sto det i loven at alle måtte lage øl til jul. I middelalderen var det sunnere å drikke øl enn vann, fordi drikkevannet ofte var forurenset.

Hvordan lage øl

Korn inneholder stivelse, som gjøres om til sukker når kornet fuktes og spirer. Så knuser man kornet, og koker dette i masse vann. Det varme vannet trekker sukkeret ut av kornet, slik at vannet smaker søtt. Dette kalles mesking. Man har også i humle, en blomst som gir bitter smak til ølet.

Etter at man har fjernet kornrestene, har man gjær oppi vannet. Gjæren gjør at sukkeret blir til alkohol. Dette kalles brygging, og tar én til to uker. Da er ølet ferdig og tappes på flaske eller boks.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Steffensen