Faktaboks

Vest-Sahara
Hovedstad
El Aaiún (Laayounne)
Innbyggertall
576 000
Størrelse
266 000 km²
Statsform
republikk (delvis okkupert)
Valuta
marokkansk dirham
Flagg
plassering av Vest-Sahara på jordkloden. Kart
Vest-Sahara (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Vest-Sahara er et område som ligger på den nordvestlige kysten av Afrika. Vest-Sahara grenser til Marokko, Algerie og Mauritania. Hovedstaden heter El Aaiún.

Rundt tre fjerdedeler av Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Frigjøringsbevegelsen Polisario bestemmer over resten av området. Polisario holder til i Algerie, og Vest-Sahara er ikke en fungerende stat.

Natur og klima

Plassering av Vest-sahara med naboland rundt, kart.
Vest-Sahara og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Nesten halvparten av Vest-Sahara består av ørken. Området har også en lang kyst mot Atlanterhavet og er litt mindre enn Norge i størrelse.

Langs kysten er det områder med gress og små trær. Sør i Vest-Sahara er det daler med elver, hvor det bare er vann i regntiden. Det finnes også flere saltsjøer i området.

De fleste dyrene i Vest-Sahara bor i ørkenen. Blant annet lever ørkenantiloper, hyener, ørkenrever og slanger i ørkenen.

Mesteparten av Vest-Sahara har et tørt og varmt klima.

Folk og kultur

Størsteparten av menneskene i Vest-Sahara er marokkanere som har flyttet til området. Over 80 prosent bor i byer eller tettsteder.

Saharawier er Vest-Saharas opprinnelige befolkning. Etter at Marokko invaderte området i 1975, har de fleste flyktet til nabolandet Algerie. Mange av dem som ble igjen i Vest-Sahara, lever som nomader i det området Polisario styrer.

Utdanningen følger det marokkanske skolesystemet i det området Marokko bestemmer over. Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå skole fra de er 6 til de er 15 år.

Politikk og økonomi

Vest-Sahara styres etter marokkanske lover i de områdene Marokko har okkupert. Befolkningen her deltar i marokkanske valg. Marokko vil at hele Vest-Sahara skal bli en del av Marokko.

Polisario har en egen regjering i Algerie, som kjemper for at Vest-Sahara skal bli et selvstendig land. I det området Polisario styrer over, er det ørken og vanskelig å dyrke mat.

I Vest-Sahara er det mye av det kjemiske stoffet fosfat. I havet utenfor kysten letes det etter olje.

Historie

Det har bodd nomader i Vest-Sahara i flere tusen år. På slutten av 1800-tallet koloniserte Spania deler av Vest-Sahara.

Fra 1950-tallet gjorde både Spania, Marokko og Mauritania krav på Vest-Sahara. Etter flere konflikter okkuperte Marokko store deler av Vest-Sahara i 1975.

På 1980-tallet bygde Marokko en 2700 kilometer lang mur gjennom hele Vest-Sahara. Det er i dag et av de stedene i verden hvor det er mest miner.

De siste tiårene har de vært mange konflikter mellom Marokko og frigjøringsbevegelsen Polisario. Partene er ikke enige om hvem som skal bestemme over Vest-Sahara.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør