Faktaboks

Smiths venner

Brunstad Christian Church

Mange mennesker som sitter i en stor sal. Bildet er tatt bak i salen, så alle sitter med ryggen til.
Fra åpningen av Smiths venners stevnesenter, Brunstad Konferansesenter, i Vestfold og Telemark.
Foto fra Brunstad konferansesenter.
Av /NTB.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Fotografi av en eldre mann i dress

Johan Oscar Smith var grunnlegger av Smiths venner, som egentlig heter Brunstad Christian Church.

Foto av Johan Oscar Smith.
Av /NTB Scanpix .

Smiths venner er et kristent trossamfunn. Det oppsto i Norge under første verdenskrig. Grunnleggeren var Johan Oscar Smith.

Trossamfunnet har medlemmer fra hele verden, men alle lederne har vært norske. Smiths venner har lokale menigheter i 54 land. I Norge finnes det over 8000 medlemmer.

Hovedlokalet ligger i Vestfold og blir kalt Brunstad. Trossamfunnet heter egentlig Brunstad Christian Church. Navnet Smiths Venner er et kallenavn. Før het de Den kristelige menighet.

Lære

Smiths venner mener at Jesus både var en gud og et menneske. På den måten likner de på andre kristne samfunn. Men de er mer opptatt av den menneskelige siden av Jesus. Det vil si at alle kan bli fristet til gale tanker og handlinger, men at man ikke må gi etter for fristelsen. Smiths venner mener alle bør prøve å leve som Jesus og kjempe mot egoisme og fristelser. Da kan man leve et godt og hellig liv.

For Smiths venner er det viktig å være ydmyk, tålmodig, gavmild, arbeidsom og ikke egoistisk.

Bibelen er den viktigste skriften, og Smiths venner er opptatt av å følge det som står i Bibelen. Det gjør at de har noen strenge regler. For eksempel godtar de ikke forhold eller ekteskap mellom to av samme kjønn, altså homofile forhold. Det har gjort at mange har kritisert menigheten.

Kvinner kan ikke være åndelige ledere i Smiths venner. Det vil for eksempel si at de ikke kan lede gudstjenester. Men de kan være praktiske ledere på andre måter.

Religiøst liv

Medlemmene i Smiths venner er svært aktive i troen sin. Det skjer både hjemme, på lokale møter og på store stevner. På søndag er det samling i de lokale menighetene, og det er søndagsskole for barn. I tillegg er det samlinger for barn og unge og eldre i løpet av uken.

På samme måte som i pinsebevegelsen blir Smiths venner døpt som voksne. De mener at man skal bli døpt når man selv vet om man vil være kristen eller ikke.

Tidligere hadde Smiths venner mange regler som de ikke har så mye av lenger. Det gjelder for eksempel krav om at kvinner skal ha langt hår og skjørt, og at menn skal ha kort hår. Det ble også advart mot å se på TV.

Dugnad er en viktig tradisjon. Det betyr at man jobber frivillig og gratis, for eksempel med å bygge hus for menigheten. Det kan også være å arrangere samlinger og møter. Det er vanlig at medlemmene bidrar med penger til menigheten.

Misjon er viktig for Smiths venner. Misjon er å fortelle om sin egen religion til andre, for å få dem til å begynne å tro på den. Smiths venner driver misjon over hele verden.

Organisering

Leder av Smiths venner har alltid vært en i familien til Smith. Den øverste lederen i menigheten kalles en forstander.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Margrethe Løøv
Førsteamanuensis i religionsvitenskap, NLA Høgskolen