kart

Kartet viser den geografiske Nordpolen.

Av /Store norske leksikon ※.

Nordpolen er et punkt som ligger i området Arktis. Dette punktet ligger lengst nord på Jorda. Hele Nordpolen er dekket av is som flyter i havet.

Den geografiske Nordpolen

Det geografiske punktet Nordpolen er et fast punkt som ikke beveger seg. Punktet ligger i Polhavet, som er mer enn 4000 meter dypt på Nordpolen.

Nordpolen ligger på 90 grader nordlig bredde. Den ligger på motsatt pol av Sydpolen.

Den magnetiske Nordpolen

kart som viser deler av Nord-Canada og hvor den magnetiske nordpolen befinner seg.
Kartet viser hvordan den magnetiske nordpolen har flyttet seg. De røde punktene viser nøyaktige målinger, mens de blå prikkene viser hvordan forskere tror punktet vil flytte seg. Kartet ble tegnet i 2016.
Kart
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Den magnetiske Nordpolen er der kompasset peker mot. Dette punktet beveger seg over tid på grunn av forandringer i Jordas magnetfelt. Fra 1970 og frem til 2019 økte hastigheten fra 8 til 55 kilometer i året. Forskere vet ikke hvorfor farten øker.

Den geografiske Nordpolen er alltid samme sted, mens den magnetiske Nordpolen flytter seg over tid.

Klima

Nordpolen er dekket av snø og is mesteparten av året. Om vinteren kan det være svært kaldt, mens temperaturen stiger om sommeren. Det blir nesten aldri plussgrader.

Nordpolen har bare soloppgang og solnedgang én gang i året. Sola står opp i mars og går ned i september. I hele denne perioden går sola ikke ned og det er dagslys hele døgnet. Så går sola ned i september og står ikke opp igjen før i mars.

Historie

I 1926 fløy luftskipet «Norge» med Roald Amundsen og 15 andre over Nordpolen. Dette regnes som første gang mennesker nådde polpunktet.

I 1990 var Erling Kagge og Børge Ousland de første menneskene som gikk på ski til Nordpolen uten polarhunder eller kjøretøy.

I løpet av de siste årene har det blitt enklere for folk å reise til Nordpolen. Hvert år arrangeres det flere reiser for turister som ønsker å besøke området.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Susan Barr