Foto av tann med et brunt søkk.

Når emaljen på tannen er slitt vekk, kommer karies til tannbeinet. Karies kan se ut som brune hull i tennene.

Karies i melketann
Figur

Slik kan karies lage hull i tennene. På figur A har tannen fått et lite angrep. På figur B har bakteriene trengt gjennom emaljen og ned i tannbeinet. På dette stadiet er tannen som regel øm å ta på og følsom for varme og kulde, søtt og surt. På figur C har karies kommet seg hele veien inn i tannen, og det er en betennelse. Pasienten har tannpine.

Av /KF-arkiv ※.

Hull i tennene kommer av sykdommen karies. Hull kan ha forskjellig størrelse. Både små og store hull kan man merke ved at det gjør vondt eller iser i tennene. Da må man gå til tannlegen. Man kan også få hull i tennene uten å merke det. Å pusse tennene beskytter dem mot hull.

Hull i tennene har tre stadier:

  • et lite hull i det ytterste laget av tannen (emaljen)
  • et større hull som kommer frem til tannbeinet
  • et stort hull som når helt frem til nervene som er inni tennene

Årsaker

Bakterier fester seg til tennene og danner et belegg som kalles plakk. Disse bakteriene lager syrer av sukker i mat og drikke. Syrene kan ødelegge emaljen og tannbeinet slik at det blir hull.

Det er større risiko for å få hull i tennene hvis man for eksempel drikker mye brus eller spiser mye godteri. Da blir det for mye sukker i munnen til at spyttet klarer å fjerne det.

Unngå hull i tennene

Man kan unngå hull ved å stelle tennene godt:

  • pusse tennene minst to ganger om dagen
  • bruke tannkrem med fluor
  • rense mellom tennene med tanntråd

Sunn mat med lite sukker forebygger også hull. Tannpuss og tanntråd fjerner matrester. Det gjør at bakteriene ikke får nok sukker til å lage syrer. Fluor er et stoff som gjør tennene sterkere.

Utvikling

Emaljen er det ytterste, harde laget som beskytter tennene. Små hull på emaljen merker man ikke alltid. Man kan se hullene som små, matte og hvite flekker. Man kan hindre at hullet blir større på flere måter: Man kan pusse tennene ekstra godt og bruke tannkrem med fluor og spise mindre sukker. Man kan også gå til tannlege eller tannpleier, som vil pensle fluor på hullet. Målet er å hindre at det utvikler seg til hull.

Store hull skader tennene. Hull som går tvers gjennom emaljen og når frem til tannbeinet, vokser fortere. Da blir tannen så svak at sykdommen må stanses av tannlegen.

Noen hull når helt frem til det innerste hulrommet i tannen. Dette hulrommet er fylt av blodårer og nerver. Slike hull gjør vondt.

Å reparere hull

Foto av kvinne som pusser tennene med tannkrem

For å holde tennene frie for hull, er det viktig å pusse dem hver dag. Bruk en myk tannbørste og tannkrem med fluor. Selv om tennene har hard emalje, kan man få skader på dem hvis man drikker mye brus eller jus.

Foto
Av /Shutterstock.

Tannleger kan reparere tenner på forskjellige måter, avhengig av hvor stor skaden er.

  • Tannfylling: Tannlegen borer vekk det syke på tannen. Så erstatter tannlegen den biten som er borte med et stoff som gjør at tannen blir like sterk igjen.
  • Rotfylling: Hvis hullet når helt frem til nerven, må tannen fylles helt til roten. Da fjerner tannlegen nerven og fyller tannen med et stoff.

Noen ganger må tannlegen reparere tennene på andre måter, for eksempel innlegg, krone, bro eller implantat.

Noen ganger er hullet så dypt at det ikke kan repareres. Da trekker man tannen for å unngå betennelse i tannkjøttet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ingvild J. Brusevold
Førsteamanuensis, ph.d., Universitetet i Oslo