En kvinne i lang kjole med blomstermønster og en stor sølje på brystet, og en rød kyse på hodet. Hun står på en scene foran en mikrofon på stativ. I bakgrunnen ser man en mann med gitar og mikrofonstativ, og en annen mann som sitter bak et keyboard. Foto
Den populære samiske artisten Mari Boine under feiringen av samenes nasjonaldag, 6. februar 2019.
Av /NTB Scanpix.

Samenes nasjonaldag er en felles nasjonaldag for samer i Norge, Sverige, Finland og Russland. Den feires 6. februar.

Samer er et urfolk som regnes som en nasjon. De deler kultur, historie og språk, og bor ofte i samme område. Mange samer bor i et område som kalles Sápmi.

Samenes nasjonaldag kalles også Samefolkets dag, og den brukes til å feire samene som folk.

Samenes nasjonalsang heter Sámi soga lávllanordsamisk. Samene har også et eget flagg. I Norge er nasjonaldagen en offisiell flaggdag.

Historie

Svart-hvittbilde av omtrent hundre mennesker samlet utenfor en stor trebygning. Foto
Alle representantene på det første samiske landsmøtet i februar 1917 i Trondheim.
Av /Schrøder-arkivet/Sverresborg.
Lisens: CC BY SA 3.0

I 1992 var det et stort møte for samer fra hele Norden. De valgte 6. februar som samenes offisielle nasjonaldag, og dagen ble feiret for første gang i 1993.

Datoen 6. februar ble valgt fordi dette var datoen for det første store folkemøtet for samer. 6. februar 1917 møttes over hundre samer fra hele det samiske området. De møttes for å diskutere politikk, samers rettigheter og felles kampsaker. Møtet ble ledet av sørsamiske Elsa Laula Renberg, og ble holdt i en kirke i Trondheim.

Markering og feiring

Fra 1993 har det mange steder blitt stadig vanligere å feire og markere den samiske nasjonaldagen. Skoler og barnehager over nesten hele Norge har gjerne egne arrangementer eller temadager der samisk kultur og kunst er med. I noen byer, som i Oslo og Tromsø, er det også store arrangementer i rådhus eller andre store bygg.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Torjer Andreas Olsen
UiT – Norges arktiske universitet