Illustrasjon
Oppstillingen av brikkene ved begynnelsen av et sjakkspill. De hvite brikkene står på 1. og 2. rad, de svarte på 7. og 8. rad. Brikkene på 1. og 8. rad er fra venstre tårn, springer, løper, dronning, konge, løper, springer og tårn. På 2. og 7. rad står bøndene.
Oppsett av sjakkbrikker
Av /Store norske leksikon.

Sjakk er et brettspill for to personer som spilles på et sjakkbrett. Spillerne har 16 brikker hver. Spillet går ut på å flytte sine egne brikker for å sette motstanderens konge sjakk matt. Den spilleren som klarer det først, vinner.

Å flytte en brikke kalles et sjakktrekk eller bare et trekk.

Sjakk er et av verdens mest populære spill. De siste årene har det blitt veldig populært å spille sjakk på internett og apper på mobilen.

Brett og brikker

Illustrasjon
Hvordan brikkene som kalles offiserer kan flyttes. Øverst til venstre dronningen, som kan flyttes i alle retninger. Øverst til høyre tårnet, som kan flyttes vannrett og loddrett. Nederst til venstre springeren som kan flyttes i en L-form. Nederst til høyre løperen, som kan flyttes på skrått (diagonalt).
Flytting av sjakkbrikker
Av /Store norske leksikon.

Sjakkbrettet er firkantet med fire like lange sider. Det er delt inn i 64 ruter, som er lyse og mørke. Den ene spilleren har 16 hvite brikker, den andre 16 svarte brikker.

Spillerne starter med å stille opp sine brikker i to rader nærmest seg selv. De åtte brikkene som står på raden aller nærmest, kalles offiserer. Det er én konge, én dronning, to tårn, to løpere og to springere (hester).

Foran offiserene står det åtte bønder. En bonde kan gå én rute fram om gangen, men to ruter i det første trekket til en spiller.

Offiserene kan flyttes på forskjellige måter:

  • Kongen kan flyttes én rute i alle retninger.
  • Dronningen kan flyttes så mange ruter man vil, enten loddrett, vannrett eller på skrå (diagonalt). Men bare i én retning per trekk.
  • Tårn kan flyttes loddrett eller vannrett så langt man vil.
  • Løperen kan flyttes diagonalt så langt man vil.
  • Springeren kan flyttes i en L-form og hoppe over andre brikker.

Spillet

En kamp i sjakk kalles et parti. Det er alltid spilleren med de hvite brikkene som begynner. Hen flytter en av sine brikker til et annet felt. Etter det bytter spillerne på å gjøre trekkene sine. Man kan flytte én brikke i hvert trekk.

Motstanderens brikker kan slås ut og fjernes fra brettet ved å bruke forskjellige trekk.

Spillet er ferdig når en av spillerne setter motstanderen sjakk matt. Det skjer når kongen er truet og ikke har noe lovlig sted å flytte til, uten å bli slått ut i neste trekk.

Det kan også bli uavgjort i sjakk, det kalles remis.

Konkurranser

Foto
Magnus Carlsen fra Norge er en av verdens beste sjakkspillere. Her spiller han lynsjakk mot Anish Giri i Norway Chess 2023 i Stavanger.
Magnus Carlsen i turnering
Av /NTB.

Det konkurreres i flere typer sjakk, for eksempel lynsjakk og langsjakk. Da er tiden spillet skal ta, bestemt på forhånd eller spillerne har et visst antall trekk.

I konkurranser bruker man spesielle klokker, som viser hvor mye tid spillerne har til å gjøre trekkene sine.

I langsjakk starter man ofte med 90 minutter hver og kan gjøre maks 40 trekk. I lynsjakk kan spillerne for eksempel bare få tre minutter til hvert trekk.

Store turneringer, som VM i sjakk, består av mange partier og kan vare i flere uker.

Historie

Norges eldste sjakklubb, Oslo Schakselskap, ble grunnlagt i 1884.

Norges Sjakkforbund har i dag rundt 4000 medlemmer. Flere hundre tusen nordmenn spiller sjakk på internett.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby