En smilende og klappende Allessandra står på scenen foran publikum.
Norsk-italienske Alessandra vant den norske finalen i Melodi Grand Prix i Trondheim Spektrum med låta «Queen of Kings» i 2023.
Foto av Alessandra.
Av /NTB.

Melodi Grand Prix er en norsk konkurranse i musikk som arrangeres av NRK. Konkurransen blir arrangert for å plukke ut den sangen som skal delta i den europeiske konkurransen Eurovision Song Contest.

Konkurransen ble arrangert første gang i 1960. Etter dette har den blitt holdt nesten hvert år.

NRK arrangerer også en egen konkurranse for barn. Den kalles for Melodi Grand Prix junior, eller MGPjr. Melodi Grand Prix forkortes ofte til MGP.

Regler

Rybak med fiolin i den ene hånden. På hver side står det en mannlig og en kvinnelig danser. Søyler av glitter lyser i bakgrunnen.
Alexander Rybak er den norske artisten som har fått flest poeng i Melodi Grand Prix. Her under finalen i Moskva i 2009.
Foto av Alexander Rybak.
Av /AP.

Sangene må være laget til konkurransen. De må også være cirka tre minutter lange. Før måtte sangene være på enten norsk eller samisk. Fra 1999 ble det lov å synge på andre språk. De fleste norske bidragene siden den gang har vært på engelsk.

Alle som ønsker å delta, kan sende inn en sang. Det er NRK som bestemmer hvilke sanger som får delta i konkurransen.

Kåring av vinnere

Det har vært store forskjeller i hvordan vinneren blir valgt. I begynnelsen valgte en jury hvem som vant. Fra 1965 prøvde NRK å la TV-seerne bestemme. Siden teknologien ikke hadde kommet så langt, måtte stemmene sendes i posten. Dette fungerte ikke så godt.

Fram til 1993 ble vinneren valgt av ulike typer juryer. På 1990-tallet var teknologien kommet langt nok til at folk kunne stemme direkte. Nå er det en blanding av jury og vanlige folk som stemmer.

Eurovision Song Contest

Fotografi

I 1961 ble deltakerne og sangene presentert på en tavle av programleder Erik Diesen.

Fotografi
Av /NTB.

Den som vinner Melodi Grand Prix, får representere Norge i Eurovision Song Contest. Her konkurrerer vinnere fra andre land i Europa.

Mottakelse og kritikk

Melodi Grand Prix har blitt kritisert i mange år. Særlig fra etablerte musikere, som kan mene sangene er for dårlige. Men det er veldig mange som ser på Melodi Grand Prix. Konkurransen er et av Norges mest sette TV-programmer.

I tillegg til sangen er sceneshowet viktig, både i Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest. For mange seere er showet en stor del av underholdningen.

Norske MGP-artister

Flere kjente norske artister har vært med i Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest. For eksempel Alexander Rybak, KEiiNO, Tix, Subwoolfer og Ulrikke Brandstorp.

Norge har satt fire Eurovision Song Contest-rekorder:

  • flest sanger på sisteplass (11 bidrag)
  • flest sanger med 0 poeng (4 bidrag)
  • høyeste totale poengsum noensinne oppnådd (387 poeng til Alexander Rybak med Fairytale i 2009)
  • høyeste antall topp-poeng mottatt (16, også i 2009)

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet