Faktaboks

befruktning

unnfangelse, fertilisering

En tegning av en mann (biologisk far) og hans kjønnsceller, kalt sædceller. En tegning av en kvinne (biologisk mor) med en tegning av hennes kjønnscelle, kalt eggcelle. Når kjønnscellene møtes prøver mange sædceller å bli den som befrukter egget. På tegning er det bare en sædcelle som smelter sammen med egget. Dette kalles befruktning.

Befruktningen hos mennesket skjer ved at en sædcelle smelter sammen med en eggcelle.

Befruktning hos mennesket
Av /Store norske leksikon.
En gravid livmor er gjennomskåret for å se embryoet. Embryoet på 8 uker har et veldig stort hode og man ser øyelokk, ører, armer, ben, fingre og tær. Embryoet er omgitt av en ballong fylt av fostervann. Ballongen er omgitt av en morkake med små, fingeraktige utvekster til livmorveggen. Morkaken og embryoet er forbundet gjennom navlestrengen. Morkaken med innholdet ligger inni livmorveggen, som buler ut.

Hvis et befruktet egg fester seg til veggen i livmoren, blir kvinnen gravid. Tegningen viser et cirka 8 uker gammelt embryo inni livmoren. Etter 8 uker blir embryoet kalt et foster.

Embryo i en gjennomskåret livmor
Av /Store norske leksikon.

Befruktning er når man lager et nytt menneske eller dyr ved at en eggcelle og en sædcelle smelter sammen. Eggcellen inneholder gener fra hunnen. Sædceller inneholder gener fra hannen.

Også planter har befruktning, men det skjer på en litt annen måte, se befruktning hos planter.

Hos mennesker

Når man lager et nytt menneske, må sæd fra en mann og egg fra en kvinne smelte sammen. Da blir egget befruktet. Hvis et befruktet egg fester seg til veggen i livmoren til en kvinne, blir hun gravid. De første sju ukene blir det befruktede egget kalt embryo. Etter åtte uker kalles det foster. Omtrent ni måneder etter befruktningen, kan kvinnen føde en baby. Noen ganger kan fosteret dø, det skjer oftest veldig tidlig i graviditeten.

Kvinner kan blir gravide på flere måter. Det kan skje hvis en mann og en kvinne har samleie uten å bruke prevensjon. Da blir eggcellen befruktet inni kroppen til kvinnen. Det kan også skje ved hjelp av assistert befruktning.

Hos dyr

Hos mange pattedyr er befruktningen ganske lik som hos mennesker. Når dyrene lager barn, kalles det paring. Andre dyr kan formere seg på mange forskjellige måter.

Noen typer dyr har befruktning med sædceller og eggceller, men utenfor kroppen. Hos de fleste fisk, for eksempel, legger hunnen små egg i vannet. Så slipper hannen sædceller løs i vannet i nærhetene av eggene. Slik blir eggene befruktet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Blix
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet