Colosseum i Roma. På den ene siden har veggen fire etasjer, men på den andre siden mangler de to øverste. Alle etasjene har bueformede åpninger og søyler.

Colosseum hadde fire etasjer og 80 innganger.

Av .

Colosseum er en bygning fra romertiden. Den ligger i Roma i Italia. Bygningen er et amfiteater. Det betyr at publikum sitter i trinn rundt scenen og ser ned på det som skjer der.

Colosseum er verdens største amfiteater. I romertiden dro folk for å se alt fra teater til slåsskamper der. Nå er det et populært sted for turister i Roma.

Slåsskamper for publikum

Colosseum ble blant annet brukt til slåsskamper for publikum. Slåsskampene ble kalt leker. Scenen eller plassen de slåss på var litt mindre enn en fotballbane. Utover plassen var det strødd sand.

Det var plass til omtrent 50 000 i publikum. De satt i trinn opp fra scenen. De nederste trinnene var for de rike, som hadde makt og viktige jobber i samfunnet. Keiseren hadde en egen losje, en slags veranda med plass til ham selv og noen få han valgte. De fattige måtte sitte øverst, lengst unna det som skjedde på scenen.

Dyr og gladiatorer

Gladiator-kamp i et stort romersk amfiteater. En gladiator ligger på bakken, den andre står oppreist og holder et sverd triumferende opp i lufta. Begge har små sår på kroppen. I bakgrunnen er teateret helt fullt av publikum. Øverst ser man solseilet holdt oppe av stokker. 3D-tegning
En kunstner har sett for seg hvordan det kan ha sett ut når en gladiator vant over en annen i en kamp i Colosseum. Teateret hadde ikke tak. Men kjempestore solseil i lerret lagde skygge, og skjermet publikum mot solen. Det ble holdt oppe av stolper på den øverste etasjen.
Digital tegning av gladiatorer
Av /Shutterstock.

De som slåss ble kalt gladiatorer. Det var fanger og slaver, eller menn som hadde meldt seg frivillig. Det var også noen få kvinner som var gladiatorer. Gladiatorene slåss mot hverandre, ofte til en av dem døde.

Kamper mellom dyr var også vanlig i Colosseum. Dyr som ble brukt til kamper var:

  • Hjort
  • Villsvin
  • Okser
  • Løver
  • Pantere
  • Tigere
  • Flodhester
  • Sjiraffer
  • Neshorn
  • Krokodiller

Noen ganger slåss gladiatorer og dyr mot hverandre. De første årene Colosseum var i bruk, fylte de noen ganger scenen med vann og hadde kamp med båter.

Død

Da Colosseum ble åpnet i år 80 evt., holdt romerne leker som varte i hundre dager. Da døde 5000 dyr i kampene.

I Romerriket fantes det flere amfiteatre. En del av lekene var å drepe fanger som var dømt til døden. Det er sannsynlig at dette skjedde i Colosseum også. Fangene ble jaget ut på scenen, der de måtte slåss med ville dyr til de døde.

I år 405 sluttet romerne med gladiatorkamper. I år 523 ble det slutt på kamper med dyr.

Bygningen

Foto av Colosseum i Roma
Scenen, eller plassen, der underholdningen foregikk i Colosseum sånn den ser ut i dag. Når det var kamper i ble det lagt et gulv av treplanker oppå murene i midten. Rommene under ble blant annet brukt til venterom for gladiatorer og oppbevaring av dyr.
Foto av Colosseum i Roma
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Byggingen av Colosseum startet rundt år 70 evt. og var ferdig i år 80. Scenen var 85x54 meter.

Under scenen var det to etasjer. Der var det lager for ting som ble brukt under kampene. Det var også rom for gladiatorene og bur til dyrene. Burene ble heist direkte opp til scenen når kampene skulle begynne.

Historie

I løpet av middelalderen ble mye av Colosseum ødelagt. I renessansen ble stein fra Colosseum brukt til å bygge nye bygninger.

I 1750 ble Colosseum gjort om til et hellig sted for kristne. Da ble det slutt på å ødelegge bygningen.

I dag er Colosseum en et populært sted å besøke for turister fra hele verden. Nå reparerer og passer man godt på Colosseum.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jon Wikene Iddeng
Førsteamanuensis II i antikkens historie, Universitetet i Sørøst-Norge