mannlige kjønnsorganer
Mannlige kjønnsorganer består av penis, pungen, testikler, bitestikler, prostatakjertel og sædledere.
mannlige kjønnsorganer
Av /Teravector, Shutterstock.

Mannlige kjønnsorganer består av penis, pungen, testikler, bitestikler, kjertler og sædledere.

Kjønnsorganene er de delene av kroppen som brukes til å lage barn. Det kalles forplantning. Kjønnsorganene ligger i bekkenet og mellom bena. Hvilke kjønnsorganer man er født med avhenger av biologisk kjønn.

Penis

Mannens kjønnsorganer
Illustrasjon av penis (med forhud) i slapp tilstand.
Mannens kjønnsorganer

Penis er et organ som er formet som en pølse. Det brukes til å tisse med, til sex eller onanering og til å lage barn. Penis består av hode, skaft og rot.

Det mest følsomme stedet på kroppen hos gutter og menn er penishodet. Når mannen blir kåt, blir penisen stiv. Dette kalles ereksjon.

Pungen

Pungen eller skrotum er en hudpose som henger under penis. Inne i posen ligger testiklene og bitestiklene. Muskler i pungen gjør at den kan trekkes nærmere kroppen eller slippes lenger ned. Dette er viktig for å regulere temperaturen. Testiklene fungerer best når de har litt lavere temperatur enn resten av kroppen.

Testiklene

Testiklene lager cellene som menn bruker til å lage barn. De kalles sædceller. Testiklene lager også hormoner som bidrar til å forme kroppen.

Bitestiklene

Bitestiklene er organer som er formet som små bananer. De ligger oppå de to testiklene inni pungen. Her lagres sædcellene før de skal brukes.

Sædledere og kjertler

Cellene som brukes til å lage barn med kalles kjønnsceller. Mannens kjønnsceller heter sædceller. Når mannen får orgasme, skytes det sæd ut av penis. Dette kalles utløsning. Sæd er en blanding av sædceller og væske.

Sædcellene blir laget i testiklene og lagret i bitestiklene fram til bruk. Når det er behov for sædcellene, skyves de gjennom sædlederne. Sædlederne stopper innom kjertler som legger til væsken som gjør at det blir sæd. Kjertlene kalles prostata og sædblærene.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege