fugl med svarte fjær på hodet, overkroppen, vingene og stjerten. Hvite fjær på underkroppen og innerst på vingene

Skjæra er lett å kjenne igjen på de svarte og hvite fjærene.

Skjære er en kråkefugl som finnes i hele Norge der det bor folk. Skjæra er lett å kjenne igjen på de svarte og hvite fjærene og den lange stjerten (halen) med grønn metallglans.

Skjæra finnes over hele Europa, unntatt på Island.

Beskrivelse

Fjærene til skjæra er svarte og hvite. Hode, nebb, bryst, stjert og vingetupper er svarte. Det svarte kan glinse i blått og grønt. Underkroppen og den ytterste delen av vingene er hvit.

Skjæra er omtrent 50 centimeter lang, inkludert stjerten som er 20 til 30 centimeter. Den veier 200-250 gram.

Hunnen og hannen ser like ut.

Levevis

Foto av skjærerede.
Skjæra legger 6-8 lys grønne egg med flekker i april-mai.
Foto av skjærerede.
Av .

Skjæra er en standfugl som finnes over hele Norge. Selv lengst nord i Finnmark holder den til gjennom vinteren. Skjærene lever for det meste nær mennesker og de er svært knyttet til stedene de bor.

Skjæra vil ha området sitt for seg selv. Den markerer området ved å sitte godt synlig i en tretopp, enten i treet hvor den har reir eller nært dette. I gode områder kan det bli kamp om de beste plassene å bygge reir.

Skjæra spiser alt mulig. Den spiser mest insekter, edderkopper, snegler, meitemark og matrester. Skjæra kan også spise egg og unger av småfugler. Om høsten spiser den også bær og korn.

Skjæra kan bli over 16 år.

Formering

Skjæra har samme partner hele året, og noen par holder sammen i flere år. På våren bygger paret et stort og rundt reir med tak over. Reiret er laget av kvister og skjærene begynner byggingen allerede i februar. I april–mai legger hunnen 6-8 blekgrønne, flekkete egg. Hunnen ruger alene i 17–18 døgn og blir matet av hannen.

Når ungene klekkes har de ikke fjær. Hunnen varmer ungene til de er et par uker gamle. Ungene kan ikke se med en gang. Øynene åpnes etter seks til åtte dager. Hannen mater hunnen når hun er i reiret. Skjæreungene vokser fort og forlater reiret når de er rundt 30 dager gamle. De mates fremdeles en stund av foreldrene.

I reiret blir ungene matet med fluer, sommerfugler og edderkopper. Eldre unger får larver av stankelben, årevinger og biller.

Mange skjæreunger dør de første månedene etter at de har forlatt reiret.

Intelligens

Skjæra er blant våre mest intelligente fugler. Den var den første fuglen som bestod speiltesten. Denne testen går ut på å undersøke om et dyr forstår at det er seg selv det ser i et speil.

Andre dyr som har bestått testen er elefanter, større aper, spekkhoggere og andre delfiner.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten Helberg
Høgskolelektor, Høgskolen i Østfold