Foto av kjøtt
Kjøtt er en råvare man ofte må gjøre noe med før man spiser den. For eksempel koke eller steke. Her er stykker av rått kjøtt, blant annet lam, kylling, svin og storfe.
Foto av kjøtt
Av /Shutterstock.

Råvarer er et annet ord for matvarer eller ingredienser som man skal gjøre noe med før man spiser dem. Det kan for eksempel være rå poteter, rå kylling eller hvetemel.

Ordet råvarer

Ordet råvarer brukes i mange sammenhenger:

  • Oksekjøtt er den viktigste råvaren i denne gryteretten.
  • Maten i Italia er så deilig, fordi de har så gode råvarer.
  • Uten bønder hadde vi ikke hatt noen norsk produksjon av råvarer.

Det finnes mange tusen forskjellige råvarer. For å få litt system, deler man dem inn i grupper. Da er det lettere å ha oversikt.

I matbutikker bruker man dette systemet. Grønnsakene står ett sted, melk og yoghurt står et annet sted, kjøtt er i en egen disk, og alt av mel står samlet.

De vanligste gruppene:

Ikke bare mat

Ordet råvarer brukes ikke bare om mat. Man kan også si at «Olje er en av råvarene i plast».

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Steffensen