Råvarer er et annet ord for matvarer eller ingredienser som man skal gjøre noe med før man spiser dem. Det kan for eksempel være rå poteter, rå kylling eller hvetemel.
![Foto av grønnsaksavdeling i et supermarked](https://media.snl.no/media/277042/article_topimage_grønnsaksdisken.jpg)
Frukt og grønnsaker er råvarer i mange matretter. Av TarasM/Shutterstock.
Begrenset gjenbruk
råvarer (mat)
![Foto av kjøtt](https://media.snl.no/media/282701/standard_compressed_kjøtt.jpg)
Kjøtt er en råvare man ofte må gjøre noe med før man spiser den. For eksempel koke eller steke. Her er stykker av rått kjøtt, blant annet lam, kylling, svin og storfe.
Ordet råvarer
Ordet råvarer brukes i mange sammenhenger:
- Oksekjøtt er den viktigste råvaren i denne gryteretten.
- Maten i Italia er så deilig, fordi de har så gode råvarer.
- Uten bønder hadde vi ikke hatt noen norsk produksjon av råvarer.
Det finnes mange tusen forskjellige råvarer. For å få litt system, deler man dem inn i grupper. Da er det lettere å ha oversikt.
I matbutikker bruker man dette systemet. Grønnsakene står ett sted, melk og yoghurt står et annet sted, kjøtt er i en egen disk, og alt av mel står samlet.
De vanligste gruppene:
- Kjøtt
- Fisk og skalldyr
- Frukt og bær
- Grønnsaker
- Belgfrukter
- Korn
- Melkeprodukter (melk, smør, ost, yoghurt)
- Egg
- Olje
- Krydder
Ikke bare mat
Ordet råvarer brukes ikke bare om mat. Man kan også si at «Olje er en av råvarene i plast».