Nærbilde av planter med belger av sukkererter. Én belg er lukket, én er åpen. Inni den åpne ser man en rad med lysegrønne erter. Foto
Sukkererter er en type belgfrukt som vokser på planter. Både ertene og belgen er spiselige.
Fotografi
Av /Shutterstock.

Belgfrukter er det man kaller erter, bønner, linser og peanøtter samlet. Mange belgfrukter er viktige matvarer.

Belgfrukter vokser på planter. Selve belgen er en frukt som inneholder frø. Belgen kan se ut som en slags lomme som henger på en stilk. Når belgen åpnes, ligger frøene på rekke og rad inni. Det er ofte frøene som brukes i matlaging, selv om noen belgfrukter brukes med belg.

Frøene til belgfruktene har forskjellige farger og forskjellig form. Bønner er runde og avlange. Erter er runde, mens linser er små, flate rundinger. I butikken kan man kjøpe både ferske, hermetiske og tørkede belgfrukter.

Typer

Noen vanlige belgfrukter:

  • Aspargesbønner
  • Sukkererter
  • Kikerter
  • Brune bønner
  • Soyabønner
  • Grønne erter
  • Linser (røde, grønne og brune)

Peanøtter er egentlig en belgfrukt, selv om man tenker på det som nøtter.

Bruk

Ferske belgfrukter, som sukkererter og aspargesbønner, kan spises med en gang. Tørkede bønner og erter må først ligge i vann, som regel i ti til tolv timer. Så må de kokes. Linser trenger ikke ligge i vann, de kan kokes med en gang.

Koketiden på belgfrukter varierer. Noen bønner må koke i en time, linser trenger bare ti minutter. I butikken kan man også kjøpe ferdig kokte erter og bønner på boks.

Retter

Belgfrukter brukes i mange forskjellige retter:

  • Salater
  • Gryteretter
  • Supper
  • Stuinger
  • Vegetarburger
  • Hummus

Belgfrukter i Norge

I Norge har man dyrket belgfrukter helt siden vikingtiden, for det meste erter. Ertestuing er vanlig å ha ved siden av mye av den norske tradisjonsmaten. Tørkede linser og bønner importeres fra utlandet.

Belgfrukter kan også brukes som dyrefôr.

Næringsinnhold

Bønner og linser er billig mat som gjør at man blir fort mett. Belgfrukter inneholder mye karbohydrater (fiber), protein, B-vitaminer og mineraler, og lite fett. Det betyr at man får mye energi av å spise belgfrukter.

Vegetarianere spiser ofte mye bønner og linser fordi de inneholder mye proteiner. Helsedirektoratet jobber med å gi råd om helse til alle som bor i Norge. De sier belgfrukter bør være en del av et variert kosthold.

Noen ganger promper man etter å ha spist bønner. Det er fordi noen næringsstoffer i bønner er vanskelige å fordøye.

Les mer i Lille norske leksikon

  • kosthold
  • sunn mat

Faktasjekk av

Unni Vik
Førsteamanuensis, OsloMet – storbyuniversitetet