Faktaboks

megalodon

Otodus megalodon

Modell av megalodon
Modell av megalodon utstilt på San Diego Natural History Museum i USA. De som lager slike modeller, tar utgangspunkt i fossiler. Fordi det bare finnes fossiler av mindre deler fra megalodon, er det ekstra usikkert hvordan dyret så ut og hvor stort det var.

Megalodon er en stor utdødd hai. Det er antakelig den største haien som noensinne har levd. Megalodon levde i havet for mellom 23 millioner og 2,5 millioner år siden. Den fantes over hele Jorda.

Beskrivelse

To hender holder tre haitenner. I hånden til venstre en grå tann som er like stor som håndflaten. I hånden til høyre to hvite tenner som er litt kortere enn tommelen. Foto

Fossil tann fra megalodon (til venstre) sammenlignet med tenner fra hvithai (til høyre).

Fotografi
Av /Shutterstock.

Siden megalodon var en hai, hadde den skjelett av brusk. Brusk minner om bein, men er mykere og lettere å bøye. Det er ikke funnet noen hele megalodoner som fossiler. Fossilene man har funnet er blant annet mange enorme tenner og noen virvler fra ryggen.

Megalodon var et rovdyr i havet. Den spiste store byttedyr, for eksempel sel.

Nyfødte megalodon-unger var omtrent to meter lange. Sannsynligvis kunne de bli minst 15 til 20 meter lange, men forskerne er ikke helt sikre på hvor store haiene faktisk ble.

Funn

Fossile tenner fra megalodon ble først funnet for flere hundre år siden.

Megalodon døde ut for omtrent 3 millioner år siden. Fossiler er funnet på alle kontinenter, med unntak av Antarktis.

Forskning

De største haien som lever i dag er hvalhai. Den kan bli omkring 20 meter lang. Den nest største haien er brugde. Den kan bli 13,6 meter. Begge disse lever av plankton og lever helt annerledes enn rovdyret megalodon.

Hvithai er den største nålevende haien som jakter på andre dyr. Den kan bli opptil åtte meter lang.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Lene Liebe Delsett
Doktor i virveldyrpaleontologi, Universitetet i Oslo