Foto. Nærbilde av svartlemurhunn med blå øyne som ser inn i kamera.
Selv om arten heter svartlemur har hunnene rødbrun pels. Svartlemurene er de eneste primatene, bortsett fra mennesker, som kan ha blå øyne.
.
dyr med bustete pels, oransje øyne, forbein med lange klør
Fingerdyret er en lemurart som er aktiv om natten. Den har lange fingre og tær med skarpe negler som ligner på klør. Fingerdyret spiser for det meste insekter, larver og margen i sukkerrør og bambusrør.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Lemurer er en type pattedyr som bare finnes på Madagaskar. Der finnes mer enn 100 forskjellige arter lemurer.

De aller fleste artene er truet av utryddelse.

Beskrivelse

Foto
Rød rufsete lemur har rød og sort pels. De er én av få lemurer som lager reir. Forskere vet lite om denne arten, men man har funnet ut at de spiser bare frukt.

Lemurene er en stor og variert gruppe. De minste er muselemurer som veier bare 30 gram, mens de største heter indrier og kan veie nesten 10 kilo.

De fleste lemurer har en spiss snute, store øyne og lang hale.

Både fargen og lengden på pelsen er ulik mellom artene. Artene som er mest aktive om dagen, har mest fargerik pels. Hos noen av artene er fargen forskjellig mellom hunnene og hannene.

De ulike artene kan også ha forskjellig farge på øynene. Øynene kan ha ulike nyanser av brunt, grønt, gult og oransje. Svartlemurer er den eneste primaten som har blå øyne, utenom mennesker.

Lemurer har veldig god luktesans og kan se godt, også i mørke.

Lemurer har ti fingre og ti tær. På «pekefingeren» har de fleste en lang klo, som de bruker til å klø seg og stelle pelsen med.

Levevis

Lemurene lever i forskjellige typer skog og er det meste av tiden oppe i trærne. Noen av de store artene som sifaken, kan bevege seg oppreist på bakken. De store lemurene er mest aktive om dagen, mens de minste lemurene er mest aktive om natten. Fingerdyret er en ganske stor lemur som er bare er aktiv om natten.

Lemurer spiser blader, blomster, frukt og insekter. Vanligvis spiser de ulike artene bare én type mat, men de kan bytte til andre ting hvis det er vanskelig å få tak i maten de vanligvis spiser.

Noen lemurer lever alene, noen i par og noen i flokker. De kommuniserer med lyder, ansiktet, kroppsspråk og ved å stelle hverandres pels. De kan rope for å holde flokken samlet eller varsle om rovdyr. Lemurenes eneste naturlige fiender er pattedyret fossa og rovfugler.

Lemurer kan bli opp til 30 år.

Formering

Lemurer parer seg og får unger én gang i året. Hunnene går drektig fra ni uker hos de minste artene, til fire-fem måneder hos de største. Hunnen føder vanligvis bare én unge. Noen av de små artene får flere unger i et rede. Hos de store artene henger ungen på magen eller ryggen til moren.

Truete arter

Den største trusselen mot lemurene er mennesker som hugger skogen lemurene lever i. Da har ikke lemurene noe sted å leve. De er også utsatt for ulovlig jakt.

Klimaendringer fører til tørke, flommer og ekstremvær som bidrar til mangel på mat for lemurer.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eli Knispel Rueness
Dr. scient., Universitetet i Oslo