Bilde av Marcus & Martinus på en scene. De er like høye, har samme hårfarge, øyenfarge og sveis. De har også på seg nesten like klær og ser svært like ut.

Eneggede tvillinger har samme gener. Derfor har de samme kjønn og samme farge på håret og øynene. De kan være så like at det er vanskelig å se forskjell på dem. Musikerne Marcus & Martinus er eneggede tvillinger. Toeggede tvillinger kan være like forskjellige som andre søsken.

Marcus & Martinus
Av /NTB.

Tvillinger er to søsken som har ligget i magen til moren sin samtidig. Moren er altså gravid med to barn. Tvillinger fødes like etter hverandre og får vanligvis samme bursdag. Mange tvillinger deler et helt spesielt bånd seg imellom.

Årsak

Før moren blir gravid, har hun har hatt eggløsning. Da slipper eggstokkene egg som vandrer ned til livmoren. Hvis egget smelter sammen med en sædcelle, blir egget befruktet. Det er det befruktede egget som utvikler seg til en baby. Når egget utvikler seg til en baby, deler eggcellen seg i to, mange ganger. Noen ganger skjer det noe spesielt under delingen, slik at samme egg utvikler seg til to babyer. Dette kalles eneggede tvillinger.

Noen ganger slipper eggstokkene to egg samtidig. Hvis begge blir befruktet, blir det to babyer. Dette kalles toeggede tvillinger.

Så vanlig er tvillinger

Rundt 1 av 75 fødsler i Norge er tvillinger. De fleste som venter tvillinger finner det ut når de er på kontroll på sykehuset. På sykehuset kan de ta bilder av barnet som ligger i magen. Det heter ultralyd. Hvis man venter tvillinger, kan man se to babyer på bildene.

Sjansen for å få tvillinger er høyere hvis:

  • mor er tvilling selv
  • det er mange tvillinger i familien
  • mor er over 35 år
  • mor har fått assistert befruktning

Eneggede tvillinger

Eneggede tvillinger har like gener. Det betyr at alt som er arvelig, vil være likt. Derfor kan det være nesten umulig å se forskjell på to eneggede tvillinger.

Eneggede tvillinger har, for eksempel, samme:

  • kjønn
  • hårfarge
  • øyefarge
  • blodtype
  • arvelige sykdommer

Alt som er forskjellig skyldes hvordan de har blitt påvirket av miljøet rundt seg. Derfor er eneggede tvillinger spesielt interessante for forskere som vil finne ut hvordan mennesker blir som de blir.

Såkalte siamesiske tvillinger er en sjelden type eneggede tvillinger. Hos siamesiske tvillinger har egget delt seg til to babyer, men ikke helt. Derfor henger kroppene til siamesiske tvillinger sammen. Noen ganger henger de bare litt sammen, andre ganger deler de organer.

Toeggende tvillinger

Toeggede tvillinger blir født samtidig av den samme moren. De har ikke flere gener til felles enn andre søsken, siden de stammer fra to ulike befruktede egg. Derfor kan den ene tvillingen være gutt og den andre jente. Den ene kan være høy og den andre lav. De kan også ha hver sin øyenfarge.

Risiko

Å være gravid med tvillinger er ekstra krevende for kroppen til moren. Derfor må de oftere på kontroll for å sjekke at alt er bra. De fleste tvillinger ligger færre uker i magen enn andre babyer og veier mindre når de blir født.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Per Holck
Professor emeritus, dr. med., Universitetet i Oslo