Et stykke av Rosenkrantz gate i Oslo malt i fargene fra regnbueflagget.

/NTB.

Pride er et engelsk ord som betyr stolthet. Ordet pride brukes om feiringer av kjærlighet og mangfold, særlig lesbisk, homofil, bifil og skeiv kjærlighet. Inkludering av transpersoner, ikke-binære og andre som bryter med normene for kjønn er også viktig.

Det viktigste symbolet for pride er regnbueflagget. Pride-feiringene består som regel av en parade. Et viktig mål med paraden er å vise frem mangfoldet når det gjelder kjønn og seksualitet, slik at resten av samfunnet kan se det. I tillegg kan det være taler, debatter, utstillinger, fester og andre former for feiring.

Historie

Pride som bevegelse startet i USA i 1969. Pride betyr stolthet. Under de første demonstrasjonene i USA kalte de det gay pride, altså homofil stolthet.

Pride-feiring i Norge

Den første markeringen av pride i Norge var i Oslo i 1974. Da var Kim Friele med å arrangere. I Oslo har det vært pride-feiringer hvert år siden 1982. I dag deltar flere titusen i paraden i Oslo.

Bergen har også hatt pride siden tidlig på 1980-tallet. Fra 2000-tallet har mange byer og steder egne feiringer. Et eksempel er Bygdepride i Ørsta og Volda, som startet i 2017. Første gang pride ble arrangert i Sápmi var i Karasjok i 2015.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Reidar Schei Jessen
Forsker, Universitetet i Oslo