Skjermbilde fra World of Warcraft.

WoW er en forkortelse for World of Warcraft, som er et dataspill fra 2004. Det er det fjerde spillet i Warcraft-serien. Spillet har vært veldig populært helt siden det kom.

WoW blir stadig utvidet. Da blir verdenen større og man kan gjøre mer i spillet. I 2022 kom den niende pakken med utvidelser.

På det meste hadde WoW 12 millioner abonnenter.

Type spill

WoW er av typen rollespill. Man spiller det på internett, og flere tusen spillere spiller samtidig. Denne typen rollespill kalles MMORPG, som står for Massively Multiplayer Online Role Playing Game. Det betyr nettbasert rollespill med veldig mange spillere.

I WoW er man i en verden som kan minne om middelalderen. Det finnes sverd, rustninger og slott. Det finnes også fantasy-ting som magi og overnaturlige vesener.

Jo mer man spiller, jo flere poeng får man. De engelske ordene for dette er experience points, som forkortes til xp. Experience betyr erfaring. Poengene går at man kommer høyere opp på nivåene i spillet. Nivå heter level på engelsk. Dette er vanlig i de fleste rollespill.

For å spille MMORPG må man spille på en server. Det betyr at det er en datamaskin som sørger for å holde spillet i gang. På grunn av dette må man som oftest ha et abonnement for å spille et spill av typen MMORPG. Et abonnement for WoW koster litt over 100 kroner i måneden.

Handling

WoW foregår i et fantasiunivers som heter Azeroth. I spillet er det to ulike grupper som kjemper mot hverandre. Disse kalles Horden og Alliansen. Horden har blant annet orker og troll. Alliansen har blant annet mennesker og alver.

Spilleren lager en figur, og man velger om man vil være med i Horden eller Alliansen. Man velger også hva slags vesen man vil være. Forskjellige vesener har forskjellige egenskaper. For eksempel vil noen være gode på magi, mens andre er flinke til å slåss med sverd. Noen troll kan for eksempel både skade andre og gjøre dem friske igjen.

I spillet utforsker man verden, løser ulike oppgaver og bekjemper monstre. Gjennom dette utvikler man figuren sin og får nytt og bedre utstyr.

Betydning

I 2024 kom det en norsk dokumentarfilm som het Ibelin. Den handler om en norsk gutt med en alvorlig sykdom som gjorde at han var bevegelseshemmet og ikke kunne gjøre så mye. Han brukte veldig mye tid på gaming, særlig på å spille WoW. Ibelin var navnet på spillfiguren hans.

Etter at han døde, fant foreldrene hans ut at han hadde mange venner over hele verden som han hadde møtt i spillet. Filmen viser at det går an å ha ekte venner selv om man bare har snakket med dem på nett.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Kristian A. Bjørkelo
Universitetslektor, Universitetet i Bergen